Elcsípték a berlini Tesla tesztgyártást

A Tesla német gyárának építése kapcsán nem volt túl sok hírünk azóta, hogy kiderült, egy adminisztratív hiba miatt újra kell játszani az utolsó lakossági meghallgatási kört, ami legalább egy további hónappal tolhatja ki a gyár hivatalos indulásának idejét.

Azt akkor is tudtuk, hogy 250 tesztautó gyártására azért van engedélye a vállalatnak, most pedig lencsevégre is kaptak párat.

Tiszta Sanghaj

Az embernek tisztára déjà vu érzése támad a képsorok láttán, hiszen alig két éve, 2019 év végén hasonlóan figyelte a világ a sanghaji Tesla gyár indulását, a próbagyártás kezdetét, amit ott 2020 januárjában követtek az első Model 3 kiszállítások. Egy évvel később a kínai Model Y kapcsán játszottuk ugyanezt a bújócskát, most pedig Berlin, és hamarosan Austin van soron.

Az évi fél millió Y gyártására tervezett első fázis csarnokaiban persze jelenleg még csak a gépsorok beállítása, kalibrálása folyik, és valószínű, hogy az alkatrészek egy része még mindig import. Az akkucellák biztosan. A környéket filmező egyik drónvideós, Tobias Lindh legújabb felvételei alapján azonban éles szemű nézők kiszúrtak már 3 darab, különféle színű Model Y-t, amint azok elhagyják a gyár kapuit, és megtesznek pár kört a tesztpályán.

Valószínű, hogy a fényezés már az új berlini festőüzemben történt, de az is látszik a felvételeken, hogy kamionok töltik be az alkatrészeket és alapanyagokat a gyárba, úgyhogy szinte biztosan új példányok várhatók. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezekben amerikai 4680-as cellák, vagy kínai 2170-esek lapulnak-e. A tesztgyártás után még engedélyeztetni kell az itt készült autók európai forgalomba helyezését is, és az is valószínű, hogy eleinte csak kis példányszámban, és a legdrágább Performance változat készül majd itt, a többi még Kínából érkezik.

A gyártás igazi felfutása valamikor az első-második negyedév során várható. Az alábbi videón 5:58-nál tűnnek fel az autók, 7:58-nál pedig a kép alján, a fák takarásban az látszik, hogy a gyári tesztpályán köröznek kicsit.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.