Bemutatkozott a Nissan Newbird

Egy különleges átalakítással ünnepli sunderlandi gyárának 35. évfordulóját a Nissan. A Bluebird a legelső modell volt 1986-ban, amely legurult a létesítmény gyártósorairól, ezt a klasszikust építette most át tisztán elektromos meghajtásúra a japán vállalat, jelezve a vállalat felgyorsított elektromosítását és Sunderland villanyautós jövőjét.

Az elektromos Bluebird, amelyet Newbird névre keresztelt a Nissan, a világszerte ismert LEAF hajtásláncát kapta meg 40 kWh kapacitású akkumulátorral. A hagyományos meghajtású Bluebirdnek széleskörű átalakításon kellett átesnie, hogy befogadja az elektromos hajtástechnológiát. Az akkumulátort két részre osztották az ideális tömegeloszlás miatt, a kormányszervót, a féket, és a fűtést rákötötték az elektromos rendszerre, és egyedi felfüggesztéssel is ellátták a mérnökök az autót. Ugyan ez már csak az esztétikát szolgálja, a jármű orrán található embléma is LED háttérvilágítást kapott.

A töltés az eredeti tankfedél alatt elbújtatott csatlakozón keresztül végezhető 6,6 kW teljesítménnyel a beépített fedélzeti töltő jóvoltából. Az utasteret nem modernizálták a Nissan tervezői, ám azt azért megoldották, hogy a műszerfalon látható legyen a töltöttség szintje.

A Newbird egy egyszeri bemutatódarab, így hivatalos homologizáción nem esett át, mindenesetre a Nissan becslései szerint nagyjából 208 kilométer kihozható az autóból egy töltéssel. Az, hogy a LEAF-hajtást mennyire nem ehhez a klasszikushoz tervezték, a gyorsuláson is érezhető: kicsivel kevesebb, mint 15 másodpercre van szüksége a Newbirdnek ahhoz, hogy nulláról 100 km/h-ra felérjen.

Az átalakítást egyébként egy durhami cég, a Kinghorn Electric Vehicles vezette, amely hagyományos klasszikusok elektromossá alakítására specializálódott használt LEAF-motorok, -inverterek, – és -akkumulátorok felhasználásával.

A sunderlandi gyár kapuit 1986 szeptemberében nyitották meg, azóta több mint 10,5 millió autót szereltek össze az alkalmazottak. A dolgozók száma 430-ról 6000 főre emelkedett. A létesítmény sorsa a Brexit idején bizonytalanná vált, ám a Nissan végül úgy döntött, hogy bezárás helyett inkább jövőbiztossá teszi a komplexumot, és elektromobilitási központtá alakítja, ahol egy teljes ökoszisztéma támogatja a villanyautógyártást. Itt megy majd gyártásba a nemrég CHILL-OUT néven prezentált elektromos crossover tanulmány, amely vélhetően a LEAF utódjaként kerül majd a piacra.

A létesítmény működését már 2005-ben elkezdték megújuló energia felhasználásával zöldíteni szélturbinák és napelemek telepítésével – 2016-ra 6,6 MW szélenergia-, és 4,75 MW napenergia-teljesítmény épült ki. Ennek bővítéséről most decemberben döntött a vezetőség, így 2022 májusára további 20 MW-nyi napelempark létesül a helyszínen. A gyár energiaigényének 20%-a lesz így tisztán megújuló forrásból fedezhető.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.