Hat európai akkugyárat tervez a Volkswagen

A Volkswagen csoport bejelentette, hogy az akkumulátorokkal kapcsolatos tevékenységeit egy új európai vállalatba tömöríti, amely a teljes értékláncot lefedi, a nyersanyagok feldolgozásától az egységes Volkswagen akkumulátorcella kifejlesztésén és gyártásán keresztül, az akkumulátorok újrahasznosításával és újrafeldolgozásával is foglalkoznak majd, valamint az új cégbe kerül az európai gigagyárak kezelése is. Igen, több gyárról van szó, ugyanis 2030-ig összesen 6 akkumulátorgyárat kíván létrehozni a Volkswagen csoport, amelyek éves termelése összesen 240 GWh, azaz gyáranként átlagosan 40 GWh.

Az új akkumulátorgyártó vállalatért csoport szinten Thomas Schmall felel majd, aki a Volkswagen AG technológiai igazgatótanácsának tagja és a Volkswagen Group Components vezérigazgatója. Az irányítás Frank Blome kezébe kerül, Soonho Ahn, aki az LG, a Samsung és az Apple nagyvállalatoktól érkezett, az az akkumulátorcellák fejlesztésében tölt majd be vezető szerepet. A pénzügyi feladatokat Kai Alexander Müller végzi Salzgitterben, aki korábban a londoni Barclays Investment Bank munkatársa volt.

Az első két akkugyárról már viszonylag sok információ ismert. Ezek egyike az észak-svédországi Skellefteå-ban épülő Northvolt Ett üzem, amely alapvetően a Northvolt beruházása, azonban a Volkswagen mintegy 20%-os részesedéssel rendelkezik a Northvoltban. A gyártás a tervek szerint 2023-ban kezdődik meg, a tervezett kapacitás 40 GWh/év. Ebben a létesítményben elsősorban a prémium autóipari szegmens számára gyártanak majd akkumulátorcellákat.

A másik már ismert üzem 2025-ben indul Németországban, az Alsó-Szászország-i Salzgitterben. A Volkswagen csoport mintegy 2 milliárd eurós befektetést tervez ezen a helyszínen. A tervezett gyártási kapacitás kezdetben 20 GWh, melyet a későbbiekben megdupláznának. Ebben a 2500 főnek munkát biztosító gyáregységben a Volkswagen csoport nagy példányszámban gyártott modelljeibe fognak egységes akkumulátorcellákat gyártani. Salzgitterben jelenleg egy 500 főből álló nemzetközi csapat dolgozik a Volkswagen csoport akkumulátorának fejlesztésén.

A harmadik és a negyedik akkumulátor gyárak pontos helyszínéről a jövő év első felében döntenek majd. Egyelőre annyit tudunk, hogy ezek egyikét Spanyolországban, a másikat Kelet-Európában szeretnék megépíteni.

Az ötödik és a hatodik gigagyárról eddig semmilyen információt nem hoztak nyilvánosságra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.