Főoldal » elektromos autó » Megint sikerült feltörni a Teslákat

Megint sikerült feltörni a Teslákat

Alapvetően nincs olyan informatikai rendszer amelyet ne lehetne feltörni, ha valaki elég sok erőforrással és szaktudással rendelkezik. Ezeket ugyanis emberek alkotják meg, az emberek pedig hibázhatnak – főleg ha komplikált, nagy rendszerekről van szó. Természetesen a Teslánál is igyekeznek a lehető legbiztonságosabbra tervezi az autóik szoftverét, de tudják, hogy száz százalékos védelem nincs. Ezért rendszeresen kihívják a sorsot maguk ellen, sőt, jutalmazzák aki feltöri az autók számítógépét.

Most is ez történt.

Szép summa

Az idei Pwn2Own verseny első napján 100 ezer dollárt és egy Model 3-at nyert a Syncaktiv csapata, amikor sikerült feltörniük egy Tesla rendszerét. A fehérkalapos francia hekkerek egy úgynevezett TOCTOU támadással tudtak behatolni a Tesla Gateway rendszerébe, amelyen az autók hálózati kommunikációja folyik keresztül. Részleteket természetesen nem árultak el, mivel a verseny nem titkolt célja, hogy azok a cégek amelyek elég bátrak a részvételhez, befoltozhassák a biztonsági rést, mielőtt valaki visszaél azzal.

A csapat azonban ennél még többet, 250 ezer dollárt akasztott le a Tesláról a második nap, amikor az autók infotainment rendszerét is sikeresen feltörték egy úgynevezett heap overflow (halom túlcsordulás) hiba kiaknázásával, amely a túlcsordulásos memóriakorrupciós hibák egyik fajtája.

Az eseményen a Tesla egy Model S-sel és egy Model 3-mal vett részt, és a kisebbik kocsin kívül összesen 600.000 dollár jutalmat ajánlott fel, a feltárt hiba súlyosságának függvényében. De voltak olyan hekkerek akik a Microsoft SharePoint, Teams és Windows 11, az Oracle VirtualBox, vagy az Ubuntu Desktop rendszereit törték fel.

A háromnapos rendezvényt egyébként toronymagasan a Synacktiv nyerte a másik négy csapat előtt, és összesen 530 ezer dollár, nagyjából 190 millió forint pénzjutalom ütötte a markukat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.