auto
2024. 02. 26. hétfő

Érkezik az adaptív mátrix a régi Teslákba is

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Tesla nemrég elkezdte frissíteni a tavaly ősszel megújult Model 3 szoftverét, aminek köszönhetően bekapcsolták az adaptív mátrix funkciót a legfrissebb példányokban.

Eddig nyitott kérdés volt, vajon megkapják-e a régebbi autók is a szoftvert.

Típusengedély

Most egyértelmű jele van annak, hogy előbb-utóbb minden olyan Model 3 és Model Y első fényszórója okosabb lesz, amelyekbe már mátrix hardver került. Ez egyébként a 2020 végétől, 2021 elejétől gyártott autókat jelentheti.

A legismertebb német Tesla fórumon (TFF) eivissa néven posztoló felhasználó évek óta gyűjti és katalogizálja a márka autóinak európai típusengedélyeit és változásait, és amit talál, azt a dokumentáció fotóival is alátámasztja, így rendkívül megbízható forrásnak számít. 

Most az X-en is közzétette a hírt, hogy mind a Hella által gyártott, és a Samsung LED egységeit tartalmazó, 2020 októberében frissített Model 3, mind a 2021 elején gyártásba küldött Model Y európai típusengedélyei frissültek, és bekerült az adaptív fényszóró megjelölés. A certifikáció január 3-án zárult le, de most lett publikus a dokumentum.

Véleménye szerint valószínűleg az a 2024.2-es szoftververzió hozza majd el az új funkciót az autókra, amelynek első kiadása a Highlanden már aktiválta ezt, de valamelyik későbbi variánsa valószínűleg a többi autóban is bekapcsolja a szolgáltatást. Más forrástól úgy értesültünk, hogy a frissítés nem minden eseteben szerepel a szoftververzió képernyőn látható leírásában, de a funkciót aktiválja az új kódsor.

Azt is tudni véli, hogy hamarosan, akár napokon vagy pár héten belül hasonló frissítés várható a Model S és Model X típusengedélyében is, de itt fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben csak a Palladium variánsról beszélünk, és az SUV még a két típus közül is csak később, valamikor 2023 nyarán állt át az új fényszórókra.

Videón a Tesla első adaptív fényszórója

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.