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
auto
2024. 04. 27. szombat

Leghamarabb jövő hét elején indulhat újra a Giga Berlin a terrortámadás után

egyéb

FRISSÍTÉS: Úgy néz ki, hogy még tovább, jövő hét végéig áll a gyártás.

Sajtótájékoztatót tartottak a keddi gyújtogatást követően, amelyen Brandenburg gazdasági minisztere mellett a Giga Berlin üzemi tanácsának vezetője, a gyártásért felelős vezető, valamint a cég helyi ügyvezetője is részt vettek.

Még mindig akadozik az áramellátás.

Következmények

Jörg Steinbach, Brandenburg gazdasági minisztere azt emelte ki, hogy több tízezer embernél szűnt meg az áramszolgáltatás és az érintettek között kórházak, illetve olyan idősek otthona is volt, ahol egyes lakók állandó elektromos áramra, gépek segítségére szorulnak, de élelmiszert tároló hűtőházak is áram nélkül maradtak. Mint a politikus elmondta, a támadás kitervelői ezzel teljesen tisztában voltak, és nem érdekelte őket, ezt pedig nem szabad tolerálni.

Steinbach azzal sem volt elégedett, hogy a gyár mellett tüntető környezetvédők véleménye szerint nem határolódtak el teljesen a bűncselekménytől, csak a lakosságot érő károkat sajnálták, pedig, ahogy fogalmazott, akármit is gondol valaki erről a gyárról ezt a cselekedetet el kell ítélni. Azt sem tartotta kizártnak, hogy felülvizsgálják a tüntetésre kiadott engedélyeket.

Környezetvédők foglalták el a Tesla gyár melletti erdőt

A miniszter egyébként folyamatos kapcsolatban van az autógyártó amerikai központjával és a Giga Berlin vezetésével is. Mint elmondta, az amerikai fél aggódik, mivel az első fázis építése során történt két eset után ez már a harmadik támadás a gyár ellen. Steinbach szerint a Tesla joggal várja el, hogy a német állam garantálja a területén működő cégek biztonságát.

Környezetvédők gyújtogattak a Tesla berlini építkezésén

A támadásról idő közben az is kiderült, hogy az első hírekkel szemben nem egy alállomást, hanem a 110 kV-os nagyfeszültségű hálózat egy tartóoszlopát érintette, ahová autógumikat is felstócoltak, hogy a tűz tovább tartson és a szerkezet összedőljön. Ez utóbbi a képek alapján nem történt meg.

Gyújtogatás miatt áll a Tesla berlini gyára

A legfrissebb hírek egyébként arról szólnak, hogy továbbra is vannak áramkimaradások Berlin déli kerületeiben, illetve a gyár körüli településeken. A rendőrség időközben valósnak minősítette a Vulkán Csoport a támadást magára vállaló nyílt levelét.

Brandenburg miniszterelnöke már kedden a kritikus infrastruktúra elleni terrortámadásnak minősítette a bűncselekményt.

Sikeres leállás

A gyár részéről megszólalók megerősítették, hogy senki nem sérült meg az üzemben és sikeresen vizsgáztak a vészleállásra tervezett rendszereik. Az alumíniumkohókban lévő olvadt fémet még azelőtt sikerült homokkal körülszórt fémkonténerekbe önteni, hogy az megkötött volna – eközben az egyik konténer mellett egy kisebb tűz keletkezett, de ezt azonnal eloltották.

A Giga Berlin akkugyárban is sikeres volt a leállás. Bár az európai autógyártáshoz cellák még nem készülnek, az üzem amerikai exportra gyárt a 4680 akksikhoz darabokat, egyes elemeket. A gyár ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a gyártósoron lévő még nyitott akkucellákat és az összes berendezést biztosították, nincs veszélyben se a lakosság, sem az üzem.

A 12.000 főt foglalkoztató gyárban jelenleg csak pár száz fő tartózkodik, akik az üzemet és a gépeket biztosítják, a szalag mellett dolgozókat hazaküldték, az irodai alkalmazottak home office-ban folytatják a munkát.

Forrás: @maz_online, X.com

Az áramszolgáltató előzetes ígérete szerint jövő hétre állhat helyre a rend, addig állni fognak a gépsorok. Ez a cég szerint több százmilliós kiesést jelent nekik, mert normál esetben naponta több mint ezer autót gyártanak.

A gyár egyébként elméletileg két, egymástól független, redundáns elektromos kapcsolattal rendelkezik, de a merénylet még ezek előtt, az állam áramellátásában okozott fennakadást.

Címlapkép: Märkische Oderzeitung, RBB24, YouTube

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.