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
auto
2024. 04. 20. szombat

A legtöbb villanyautó vásárló valamilyen racionális érv miatt választja az elektromos hajtást, például mert olcsóbb a fenntartása, nem szennyezi a város levegőjét, csendes vagy mert ingyen parkolhat vele. Néhányan viszont nem elégszenek meg ennyivel, a személyiségük kiterjesztéseként is szeretnék használni az autójukat. Nekik sem kell lemondaniuk az elektromos autókról, van választék ebben a szegmensben is!

Összegyűjtöttünk néhány tisztán elektromos és hatótávnövelt elektromos autót, amivel a leginkább feltűnést kelthetünk az utcákon. Ezután a lista után senki nem mondhatja, hogy a villanyautók unalmas, nyomi, autópótlékként kullognak a kínálat végén.

5. Tesla Model S

Tesla_Model_S_medium.com

Forrás: medium.com

Kicsit elcsépelt manapság a Model S, mégis szinte megáll a levegő, amikor egy szűk utcába befordul, aztán hangtalanul végiggurul a tisztára polírozott 21 colos felnis cirkáló. Formája elegáns és tekintélyt parancsoló. Mérete nagy, mégsem tolakodó. Orra egyedi és több száz méterről felismerhető. Kilincsei futurisztikusak. A gyorsulása pedig elképesztő, minden kategóriában!

4. Fisker Karma

Fisker_Karma_trbimg.com

Forrás: trbimg.com

Az S-hez hasonlóan a Karma sem a legújabb fejlesztésű villanyautó. Tulajdonképpen nem is tisztán elektromos járműről, hanem a BMW i8-hoz hasonló, hibrid sportautóról van szó. Elég nagy, 20 kWh-ás akkumulátor van benne, ami minden esetben biztosítja, hogy a klub elé elektromosan guruljunk be és úgy is távozzunk onnan. Sőt, akár az egész városi szakaszt hangtalanul suhanva abszolválhatjuk. A megjelenése önmagáért beszél. Megfelelően feltűnő, a laikus is tisztán látja, hogy valami drága és sportos cuccról van szó. Messziről Maseratinak fogják nézni, közelebbről viszont szöget üt a közönség fejébe, hogy miért nem hallják a motorhangot.

3. Jaguar I-Pace

Jaguar_i-pace_timeincapp.com

Jaguar I-PACE Global Drive, Portugal, 2018. Forrás: timeincapp.com

A Jaguár legújabb üdvöskéje a kicsit erőltetetten SUV kategóriába kényszerített I-Pace. Inkább egy emelt kupénak mondanám, de akkor nem lehetne egy lapon említeni a Tesla Model X-szel. Ebben a piros színben biztosan nagy feltűnést lehet kelteni vele, ha egy partira a volánja mögött érkezünk. Nem csoda, hisz a dizájnt nagyon jól eltalálták a vadmacskás márka formatervezői. Nem utolsó sorban a teljesítménye is elegendő ahhoz, hogy a beültetett utasokat meglepjük vele. A jól méretezett akkunak köszönhetően a hatótávból pedig később fogyunk ki, mint elfáradnánk.

2. Tesla Model X

Jaguar_i-pace_timeincapp.com

Fotó: Magyar Péter

A lista második helyezettje az előbb már említett kategóriatárs, a Model X lett. Gyermekrajz szerűen egyszerű sziluettje, szárnyként nyíló hátsó ajtajai és a méretes felnijei azonnal magukhoz láncolják a tekinteteket. A belső tér azonban még a külsőnél is extravagánsabb, már-már a jövőt idézi. A gyorsulás teslásan meghökkentő, sokan zengtek már legendákat róla. Bárhol megjelenik valaki egy ilyennel, garantáltan feltűnő jelenség lesz. Természetesen teljes mértékben elektromos és az országot is átszelhetjük vele töltés nélkül.

1. BMW i8 Roadster

BMW_i8_insideevs.com

Forrás: insideevs.com

A listánk első helyezettje, a kimondottan feltűnőnek tervezett BMW i8 tető nélküli változata a Roadster. Ez az autó nem tisztán elektromos, van benne mutatóban egy 3 hengeres motor, de csak hogy ne kelljen annyi akkut belezsúfolni. Ahogy a Karmával, úgy az i8-cal is hangtalanul gördülhetünk elegáns szállodák, éttermek, villák vörös szőnyege elé. Kiszállni ugyan nem fogunk tudni belőle méltóságteljesen, de talán a személyzet segítségünkre lesz ebben is. A BMW annyira túltolta a látványt, hogy semmi szükségük nem volt tökéletesen sportosra tervezni az i8-at. Igazából nem is akar vele senki gyorsan menni, csak gurulgatni és élvezni a hangtalan suhanást és, hogy a hajába kap a hűs esti szellő.

Megkívántad az elektromos autókat? Ha szeretnél mindent megtudni az villanyautózásról? Nézz szét a villanyautosok.hu-n!

Magyar Péter

Villamosmérnökként szakmai csodálattal tekintek minden elektromos járműre, ugyanakkor azt látom, hogy sok az ismerethiányból adódó ellenérzés irántuk. Írásaimmal ezen szeretnék pozitív irányban változtatni!