Megkezdte a fizetési rendszer tesztelését a Mobiliti

2019 a fizetéses töltés bevezetésének az éve lesz Magyarországon, ugyanis a két olajtársaság után az ország egyik legnagyobb közműcégének elektromobilitásért felelős leányvállalata az NKM Mobilitás Kft. is megkezdte hálózatában a fizetési rendszer tesztelését. A Mobiliti néven ismert szolgáltatás két egyenáramú villámtöltője – a budaörsi Decathlon parkolójában, illetve a Köki Terminál bevásárlóközpont mélygarázsában – kedd délután óta már csak fizetés ellenében használható. A töltőkre kifüggesztett tájékoztatás szerint a rendszer április végéig tesztüzemben működik, és várhatóan kiterjesztik a cég többi DC töltőjére is. A lassabb, váltakozó áramú (AC) töltőket a változás egyelőre nem érinti, azok használata továbbra is ingyenes.

Az említett két helyszínen lévő töltők néhány hete már csak az NKM TöltőPont applikációval indulnak, és az alkalmazás legutóbbi frissítése óta a szolgáltatások használatához már bankkártyát és számlázási címet is regisztrálni kell. A töltési szolgáltatás árazása idő alapú, így egyelőre alapvetően nem az elhasznált energiáért, hanem a töltő használatáért kell fizessenek az autósok.

A szolgáltatás ára az applikációban a töltő adatlapján is látható, és a tesztidőszakban 10 Ft/perc (minden megkezdett perc fizetendő), ami jóval kedvezőbb, mint bármelyik másik fizetős töltőszolgáltatás hazánkban. A töltés díját a rendszer a folyamat leállításakor terheli be a regisztrált bankkártyára. A számla az előre megadott adatokkal 15 napon belül kerül kiállításra, de a töltési összesítőt a szolgáltató a töltés végén e-mailben azonnal elküldi.

EZT OLVASTAD MÁR?  Napelemes töltősátor a Fordtól

Az NKM TöltőPont applikáció nem csak a Mobiliti saját töltőit, de az összes hivatalosan átadott, és ellenőrzött hazai töltőpont adatait is tartalmazza. A Mobiliti és néhány másik szolgáltató esetén a töltő adatlapján megjelenik az adott töltő állapota is (szabad, foglalt, üzemen kívül, stb.), de töltést indítani illetve fizetni egyelőre csak a Mobiliti töltőinél lehet vele. A Mobiliti jelenleg Budapesten a Köki Terminál bevásárlóközpontban, Budaörsön és Zalaegerszegen a Decathlon áruházak parkolóiban, illetve Sormáson és Balástyán az autópálya mentén egy-egy étterem parkolójában üzemeltet egyenáramú villámtöltőt, de AC töltői több tucatnyi városban biztosítják a célállomás töltést. A szolgáltató nemrég a Decathlon áruházakat üzemeltető céggel kötött megállapodást, aminek eredményeképpen az ország 12 pontján köztük Szombathelyen, Győrben, Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Maglódon, Csömörön, Dunakeszin, Miskolcon és Debrecenben telepítenek mielőbbi továbbutazást biztosító 50 kW-os egyenáramú villámtöltőket. A Mobiliti telepítéseinek különlegessége, hogy Magyarországon egyedüliként a DC villámtöltők mellé mindenütt telepítenek AC töltőoszlopokat is, így torlódás, illetve üzemszünet esetén sem marad az autós töltés nélkül. A Decathlon áruházak az ország bejárhatósága szempontjából különösen jó helyen, szinte minden esetben autópályák mentén, egyéb szolgáltatók (gyorsétterem, élelmiszerüzletek, stb.) közelében  találhatók.

EZT OLVASTAD MÁR?  Elektromos autó töltő az Allee Bevásárlóközbpontban

Elektromos autót használsz?