Megkezdte a fizetési rendszer tesztelését a Mobiliti

2019 a fizetéses töltés bevezetésének az éve lesz Magyarországon, ugyanis a két olajtársaság után az ország egyik legnagyobb közműcégének elektromobilitásért felelős leányvállalata az NKM Mobilitás Kft. is megkezdte hálózatában a fizetési rendszer tesztelését. A Mobiliti néven ismert szolgáltatás két egyenáramú villámtöltője – a budaörsi Decathlon parkolójában, illetve a Köki Terminál bevásárlóközpont mélygarázsában – kedd délután óta már csak fizetés ellenében használható. A töltőkre kifüggesztett tájékoztatás szerint a rendszer április végéig tesztüzemben működik, és várhatóan kiterjesztik a cég többi DC töltőjére is. A lassabb, váltakozó áramú (AC) töltőket a változás egyelőre nem érinti, azok használata továbbra is ingyenes.

Az említett két helyszínen lévő töltők néhány hete már csak az NKM TöltőPont applikációval indulnak, és az alkalmazás legutóbbi frissítése óta a szolgáltatások használatához már bankkártyát és számlázási címet is regisztrálni kell. A töltési szolgáltatás árazása idő alapú, így egyelőre alapvetően nem az elhasznált energiáért, hanem a töltő használatáért kell fizessenek az autósok.

A szolgáltatás ára az applikációban a töltő adatlapján is látható, és a tesztidőszakban 10 Ft/perc (minden megkezdett perc fizetendő), ami jóval kedvezőbb, mint bármelyik másik fizetős töltőszolgáltatás hazánkban. A töltés díját a rendszer a folyamat leállításakor terheli be a regisztrált bankkártyára. A számla az előre megadott adatokkal 15 napon belül kerül kiállításra, de a töltési összesítőt a szolgáltató a töltés végén e-mailben azonnal elküldi.

Az NKM TöltőPont applikáció nem csak a Mobiliti saját töltőit, de az összes hivatalosan átadott, és ellenőrzött hazai töltőpont adatait is tartalmazza. A Mobiliti és néhány másik szolgáltató esetén a töltő adatlapján megjelenik az adott töltő állapota is (szabad, foglalt, üzemen kívül, stb.), de töltést indítani illetve fizetni egyelőre csak a Mobiliti töltőinél lehet vele. A Mobiliti jelenleg Budapesten a Köki Terminál bevásárlóközpontban, Budaörsön és Zalaegerszegen a Decathlon áruházak parkolóiban, illetve Sormáson és Balástyán az autópálya mentén egy-egy étterem parkolójában üzemeltet egyenáramú villámtöltőt, de AC töltői több tucatnyi városban biztosítják a célállomás töltést. A szolgáltató nemrég a Decathlon áruházakat üzemeltető céggel kötött megállapodást, aminek eredményeképpen az ország 12 pontján köztük Szombathelyen, Győrben, Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Maglódon, Csömörön, Dunakeszin, Miskolcon és Debrecenben telepítenek mielőbbi továbbutazást biztosító 50 kW-os egyenáramú villámtöltőket. A Mobiliti telepítéseinek különlegessége, hogy Magyarországon egyedüliként a DC villámtöltők mellé mindenütt telepítenek AC töltőoszlopokat is, így torlódás, illetve üzemszünet esetén sem marad az autós töltés nélkül. A Decathlon áruházak az ország bejárhatósága szempontjából különösen jó helyen, szinte minden esetben autópályák mentén, egyéb szolgáltatók (gyorsétterem, élelmiszerüzletek, stb.) közelében  találhatók.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.