Bővült és fejlődött a BMW plug-in hibrid kínálata

A hálózatról tölthető elektromos autók tekintetében a BMW piacvezető vállalatnak számít, hiszen a tisztán villanyos i3-as mellett számos plug-in hibrid hajtású modell is elérhető a kínálatában. A müncheni cég annak érdekében, hogy ez év végére elérje az 500 000 darab világszerte eladott plugin gépjárműről szóló célkitűzését, a Genfi Autószalonon egy jelentős mértékű fejlesztést jelentett be a hibrid portfóliójában, és az X3-as plug-in hibrid bevezetésével tizenkettőre emeli a megvásárolható konnektoros modelljeinek számát 2019 végére, beleszámolva a hamarosan érkező villanyos Minit is. A vállalat elektromobilitási stratégiája 2025-re már összesen huszonöt teljesen elektromos és hibrid meghajtású prémium járművel számol a BMW márkajelzése alatt. Ekkora választék mellett mindenki megtalálja a saját igényeihez és pénztárcájához legjobban passzoló járművet, hiszen az elektromosított hajtáslánccal szerelt modellek a prémium kompakt szegmenstől kezdve, a középkategórián, a felső-középkategórián és a luxusautók kategóriáján keresztül, a sportautók és a sportterepjárók szegmenséig mindben felfedezhetők.

Az autószalon legnagyobb újdonsága a BMW standjánál az X3 xDrive30e PHEV, aminek megjelenése azt is jelenti, hogy az iX3-as 2020-as érkezése után az X3 sportterepjáró lesz a legelső BMW, mely a kizárólag belsőégésű motoros változat mellett plug-in hibridként, és teljesen elektromosként is rendelhető lesz. A genfi világpremierjét ünneplő hibrid X3-as több mint 50 kilométeres távot tud megtenni emissziómentes üzemmódban, a benzin-, és a villanymotor pedig együttesen 252 lóerőt akaszt a szabadidő-autó nyakába.

BMW X3 xDrive30e

A BMW a már meglévő konnektoros hibridjeit is megjutalmazta egy kis plusz hatékonysággal, amire szükség is van a klímaváltozás által fenyegetett világunkban. A második generációba lépő 330e limuzin, az X5 xDrive45e, és a konnektoros 7-es sorozat üzemanyag-fogyasztását is sikerült csökkenteni, miközben az elektromos módban elérhető hatótáv növekedett. A 3-as széria esetében 50%-kal messzebbre utazhatunk kibocsátásmentesen a megújult változattal az elődjéhez képest, ami körülbelül 60 kilométert jelent. Ennél egy kevéssel több lehetőséget nyújt az elektromos autózásra az X5-ös PHEV, ami az akkumulátor-frissítés után 80 kilométeres hatótávval dicsekedhet, ez pedig lefedi azt a távot, amekkorát egy hétköznapi ingázó átlagosan megtesz egy nap leforgása alatt. A márka zászlóshajójaként emlegetett, legnagyobb luxust képviselő 7-es széria három modellváltozata is javult ebben a tekintetben, és így 50 és 58 kilométer közötti hatótávot várhatunk tőlük.

BMW 745Le Sedan

Az akkumulátorcella-technológia területén elért fejlődés következtében az 530e limuzin és a 225xe Active Tourer aksijai változatlan külső méretek mellett szedtek fel magukra plusz tárolókapacitást, egyenként 30 és 25%-kal megnövelve az elérhető elektromos hatótávot. Az 530e limuzin 2019 júliusában a BMW xDrive intelligens összkerékhajtásával dolgozó változatot is megkapja.

BMW 330e Sedan

De nem csak a hajtásláncot érték fontos módosítások, hanem az autóba beülve és a kijelzőkkel babrálva is észrevehetnek újdonságokat a vásárlók. A BMW újrarendezte a műszerfalat, áttervezte a digitális műszeregységet, és könnyebben átláthatóvá tette az akkumulátorra vonatkozó információkat a kijelzőkön. Intelligensebb lett az üzemmódok közötti váltás, merthogy a navigációs rendszerrel való pontosabb összehangolás nagyobb segítséget nyújt az autónak az előtte elterülő úthoz és az adott forgalmi szituációhoz való alkalmazkodásnál. Sajnos a hibrid BMW-kel kapcsolatosan emlegetett projektről, mely során az autó automatikusan elektromos üzemmódba kapcsol a városok határán, megelőzve a helyi lakosok levegőjének szennyezését, nem derült ki további részlet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.