Lámpaoszlopokból lesz villanyautó töltő Los Angelesben

Los Angeles városában több mint 130 közvilágítási lámpaoszlopra telepítettek elektromos autó töltőállomásokat, és több száz hasonlót terveznek még kiépíteni a közeljövőben, írja az Electrek. Európai nagyvárosokban, sőt Budapesten is vannak már hasonló projektek, de az Egyesült Államokban ez az első ilyen kezdeményezés, legalábbis ekkora darabszámmal mindenképp. A lámpaoszlopok ilyen felhasználásának számos előnye van, például nem kerülnek további akadályok a járdákra, az elektromos kábelek pedig már eleve ki vannak építve.

Los Angelesben jelentős az elektromos autók száma, azonban a tulajdonosaik közülük sokan olyan – gyakran bérelt – lakásokban élnek, ahol nehézkes az elektromos autók töltése. Számukra nyújt kényelmes töltési megoldást az új rendszer.

Eric Garcetti polgármester elmondta, hogy a program célja, hogy 2025-ig legalább 100 000 új elektromos jármű kerülhessen a város utcáira, ami azt jelentené, hogy a forgalomban lévő járművek negyede elektromos. A továbbiakban 2035-ig 80%-ra, 2050-re pedig 100%-ra szeretnék növelni a városban az elektromos járművek arányát.

A lámpaoszlopokra telepítést az elektromos hálózat bővítése nélkül az tette lehetővé, hogy az utcai lámpákat energiatakarékos LED fényforrásokkal látták el, így a hálózat felszabadult kapacitásával tudták kialakítani a töltőket. A közvilágítás LED fényforrásokkal történő modernizálásáról a wired.com számolt be. Ez a projekt már önmagában környezetbarát: bár a beruházás 57 millió dollárba került a városnak (22 000 lámpaoszlopról van szó, 4500 mérföldnyi út mentén), évenként 9 millió dollár a megtakarítás a villanyszámlán, ami pedig ennél is fontosabb, 60 000 tonna széndioxidtól kímélik meg a légkört.

EZT OLVASTAD MÁR?  Elektromos autó töltő Hatvanban
A töltőhelyeken természetesen hagyományos autókkal tilos parkolni, amire tábla is figyelmeztet. (forrás: wired.com)

A töltők természetesen nem villámtöltők, ebben a projektben a cél nem az volt, hogy az autók fél óra töltés után tele akkuval indulhassanak tovább. 240 Volt feszültségű AC töltőkről van szó, ahol a környéken élők vagy dolgozók a munkaidejük közben vagy éjjel tölthetik fel teljesen autóikat. A töltés díja óránként 1-2 dollár, a parkolás pedig ingyenes. A töltőhelyeken természetesen hagyományos autókkal tilos parkolni, amire tábla is figyelmeztet.

Elektromos autót használsz?