Nyolc magyar városban indul elektromos busz mintaprojekt

Nagyszabású tömegközlekedési reform indul a következő években Magyarországon, amelynek fontos pontja, hogy 2022-től kizárólag elektromos buszok helyezhetők üzembe a 25 ezer főnél nagyobb lakossággal rendelkező magyar városokban. A kormány 10 év alatt összesen 36 milliárd forinttal támogatja ezt a projektet, ami a tervek szerint 1290 busz megvásárlását segítheti. Erről persze már korábban is beszámoltunk, újdonság viszont, hogy a határidő közeledésével kezdenek felpörögni az események.

Az MTI közleményéből tudtuk meg, hogy Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy nyolc magyar városban (Debrecen, Kaposvár, Kecskemét, Békéscsaba, Székesfehérvár, Esztergom, Zalaegerszeg, Nyíregyháza), illetve a Mátrai Hőerőmű térségében elektromos zöld buszos mintaprojekt indul. Ezen buszok forgalomba állításához az állam hét város számára összesen 800 millió forintos támogatást biztosít, ezen kívül Debrecen külön, finanszírozási mintaprojekt keretében szintén 800 millió forintot kap.

A program elsőként Debrecenben indul el, melynek részeként a város legalább 12 elektromos busz beszerzését vállalta. A Zöld Busz Program 2020-21-es forrásaira októberben írnak ki 4,2 milliárd forint keretösszegű pályázatot. A programban tíz évre átlagosan 20 százalékos támogatást ad az állam, de annak indulásakor ennél nagyobb intenzitású támogatást is vállal, ezen kívül azt is megtudtuk, hogy a program céljai között szerepel, hogy a buszgyártásban a magyar részarány elérje a 60 százalékot.

Kaderják Péter röviden kitért  az elektromos autók vásárlását ösztönző korábbi támogatásra is, amelyről elmondta, hogy folyamatban van a beadott pályázatok elbírálása. Több mint 1700 pályázatot nyújtottak be, amelyből eddig több mint 1500 sikeres volt.

A közelmúltban arról is beszámoltunk, hogy Pécs 10 új elektromos busszal bővítette a város járműflottáját, melyek hamarosan forgalomba is állnak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.