Koreába megy a Renault Zoe

2020 koronavírus világjárvánnyal sújtott első félévében a legnagyobb példányszámban eladott elektromos autó a világon természetesen a Tesla Model 3 volt (143 346 db), a második helyezett azonban meglepő módon nem a hatalmas kínai autópiac egy belső piacos modellje, hanem az eddig kizárólag Európában értékesített Renault Zoe (37 154 db) lett.

Talán ez a hatalmas érdeklődés is segített a francia gyártónak meghozni azt a döntést, hogy végre kilépjenek a modellel az európai piacról. Az insideevs.com friss híre szerint Dél-Koreában is beindul Európa legnépszerűbb elektromos autójának forgalmazása. A piaci bevezetést a Renault és a Samsung leányvállalata, a Renault Samsung Motors végzi. Az R245 modell három felszereltségi szinten, ZEN, Intens Eco és Intens fantázianéven jelenik meg a koreai piacon 40-44 millió won (kb. 10-11 millió Ft) listaáron, de a helyi közel 12 millió won (3 millió Ft) nagyságrendű elektromos autókra igénybe vehető támogatást levonva az autó induló ára mindössze 28 millió won (8 millió Ft).

A Renault Samsung Motors korábban SM3 Z.E néven kínálta a helyi piacon a korábban Európában is forgalmazott Renault Fluence Z.E. továbbfejlesztett változatot, de ezek eladása marginális, 6 év alatt mindössze 6500 darab talált gazdára a modellből. A Zoe eddigi Európai eredményeiből kiindulva ez a modell jóval sikeresebb lehet a koreai piacon is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.