Megkezdődött a Volkswagen ID. 4 sorozatgyártása

Kezdetét vette a ID. 4 sorozatgyártása Zwickauban, jelentette be ma a Volkswagen. A második MEB-padlólemezes villanyautó gyártósorainak beindítását a koronavírus miatt nem kísérte olyan ünnepélyes ceremónia, mint az ID. 3-ét tavaly novemberben, de nem kevésbé fontos mérföldkő ez a létesítmény történetében, hiszen az ID. 4 a márka legelső teljesen elektromos meghajtású terepjárójaként érkezik a piacokra, ráadásul a legdinamikusabban növekvő, divatos kompakt SUV szegmensbe.

Az ID. 4 gyártási formában hivatalosan még nem mutatkozott be, habár kínai forrásokból már elég sok infó felkerült az internetre. A VW viszont elárulta, hogy nem kell sokat várni a premierre, hiszen szeptember végén lehullik a lepel a villanyautóról. Ez pedig azt jelenti, hogy a konszernhez tartozó Škoda előbb mutatja be a szintén a MEB platforma épített sportterepjáróját, mint a technológiát biztosító Volkswagen, ám az Enyaq gyártása jelenlegi információink szerint csak 2021 elejére van időzítve Mladá Boleslavban.

 

A Volkswagen második ID-jelzésű járműve Kínában is gyártásba megy, ahol jelenleg az előszériás darabok gurulnak le a gyártósorról, az Egyesült Államokban pedig 2022-ben indul be a chattanoogai létesítmény.

A VW sajtóanyagában olvasható, hogy az autó skálázható akkurendszerrel érkezik, azaz bizonyára az ID.3-hoz hasonlóan itt is lehetőség lesz többféle akkumulátor-méretben választani az autót. A legnagyobb kapacitással több mint 500 kilométeres hatótávra számíthatunk a WLTP szabvány szerint. Eleinte csak hátsókerék-meghajtás lesz elérhető, később viszont összkerekes változat is megjelenik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.