Škoda: Az ENYAQ iV most évekig elég lesz

Az elkövetkezendő években nem érdemes sok új tisztán elektromos modell érkezését remélni a Škodától, a vállalat ugyanis a már Magyarországon is rendelhető ENYAQ iV sikerére alapozva igyekszik átvészelni a következő 2-3 évet. Az elektromos SUV-ból 2021 végén megjelenik egy kupé variáns is, erre a két villanyautóra összpontosítja majd elektromobilitási tevékenységeit a cseh autógyártó. Thomas Schäfer, a Škoda új vezérigazgatója az Autocarnak elárulta, hogy az évtized végéig két fő prioritást határoztak meg a cégnél a villanyautó fejlesztés kapcsán. Az egyik, egy kisméretű városi autó, a másik pedig egy laposabb, vélhetően szedán kialakítású modell, „talán a jövő Octaviája, bizonyos értelemben” – fogalmazott a CEO. Ezek viszont 2025-nél előbb nem lesznek a piacon.

Ez a dátum a kisautó esetében egybeesne a Volkswagen terveivel, miszerint az évtized közepére elkészül a MEB szubkompakt járművek alá tervezett változata, de a hírportál ID.3 méretű ferdehátút emleget, ami nagyobb, mint amit a VW tervez ID.1 és ID.2 néven. Ezek kapcsán egyébként Schäfer azt mondta, hogy ha meglesz a platform, akkor bizonyára építenek majd rá valamit, de az, ellentétben az e-Up! és a Citigo iV példájával, egészen másképp fog kinézni, mint az anyacég modelljei.

„Az ENYAQ mindenképpen a mi hősünk lesz 1-2 évig, és a jövő év végén egy variánssal is gazdagodik. Ezek átsegítenek minket a következő 2-3 éven, aztán meglátjuk, milyen gyorsan tudunk belevágni más modellbe” – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy szerinte az ENYAQ formaterve képes több különböző szegmensben válogató vásárlót is megnyerni magának.

Arra a kérdésre, hogy a hagyományos modellpaletta teljes egészében elektromosítva lesz-e, azt felelte, hogy biztosan nem, az ugyanis óriási befektetést igényelne, csakúgy mint a létesítmények elektromos autók gyártására való átalakítása. A gyártókapacitással egyébként is hadilábon áll a Škoda, jelenleg a Mladá Boleslavban, valamint a Kvasinyben lévő gyár is 118%-on üzemel.

EZT OLVASTAD MÁR?  Lesz mit kihívjon a P100DL Model S

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.