Állami támogatásra is jogosult a Škoda ENYAQ iV: ezek a valódi hazai árak

Múlt hét pénteken elárasztották az internetet a Škoda ENYAQ iV magyarországi árlistájáról és felszereltségi szintjeiről szóló hírek. Ez nem meglepő, hiszen a cseh autógyártó első tisztán elektromos meghajtású SUV-ját idehaza is rengetegen várják, az előjegyezhető 100 példány is kevesebb mint egy hónap leforgása alatt elkelt.

Kérdésünkre azonban a Škoda márkaigazgatója elárulta, hogy mégsem a pénteken napvilágot látott, előre összeállított dizájncsomagokban lesz elérhető a villanyautó, hanem a megszokott módon a ma megnyílt konfigurátoron keresztül, azaz az alapmodellhez szabadon választhatók az extrák.

Eleinte két típus megrendelésére lesz lehetőség: az ENYAQ iV 60 indulóára 15.429.230 forint, míg az iV 80-as változat 17.960.340 forintnál kezdődik. Mindkettőhöz elérhető 600.000 forintos támogatás, valamint a cégeknek flottakedvezmény, de erről részletes tájékoztatást csak a kereskedések tudnak adni.

A két típus között alapvetően a villanymotor teljesítménye, és az akkumulátor kapacitása a legfontosabb különbség, de az alapfelszereltség sem teljesen azonos. Az iV 60-ban egy 132 kW teljesítményű motor dolgozik, mely egy bruttó 62 (nettó 58) kWh-s akkupakkból kapja az energiát. A hatótávolság a WLTP szerint 390 km.

Az iV 80-ban már 150 kW-on tetőzik a teljesítmény, és az aksi is nagyobb, bruttó 82, nettó 77 kWh, aminek köszönhetően 510 kilométerre nő a hatótávolság. Tölteni DC hálózaton 50 kW-tal, AC-n pedig 11 kW-tal lehet, csakúgy, mint az iV 60-at.

Mindkét típus alapfelszereltségéhez tartozik többek között a Front Assist vezetéstámogató csomag (gyalogos- és kerékpáros-figyelővel, városi vészfék, ütközés-elkerülési, és balra kanyarodási asszisztenssel), a kulcs nélküli indítás, a Lane Assist sávtartó rendszer, sávváltás előtti figyelmeztetéssel, valamint a Light&Rain Assist sötétedésre aktiválódó fényszórókkal és esőérzékelős ablaktörlőkkel. Alap továbbá a Tempomat és a Speedlimiter, a vészhívás funkció, a LED lámpák minden oldalon, és az elektronikusan állítható, fűthető külső tükrök. Az autó kompatibilis a MirrorLink, Apple Carplay, és Android Auto rendszerekkel, tudja a digitális rádióvételt (DAB), az infotainment rendszer pedig egy 13 colos érintőképernyőn keresztül érhető el. Ezt akár hanggal (angol, vagy német nyelven), vagy gesztusokkal is lehet vezérelni.

A két változat alapfelszereltségében lévő különbségek néhány esztétikai tulajdonságban, és parkolóasszisztens-rendszerek meglétében nyilvánulnak meg. Ilyen például a tetőléc színe, ami az iV 60 esetében fekete, az iV 80-nál pedig ezüstszürke. Az ablakkeret is eltérő, az előbbinél fekete színű, az utóbbinál pedig krómozott díszítőcsík emeli ki. Mindkét változat multifunkciós, kétküllős kormánnyal indul a vásárlókhoz, de az iV 80-ban ez fűthető, és a rekuperációs is állítható rajta. Parkolóradar az iV 60-ban csak hátul van, az iV 80-ban elöl is, a tolatókamera és a vezetői profil választásának lehetősége pedig csak a nagyobb akkus ENYAQ iV sajátja. A könnyűfém-keréktárcsák mérete azonos (19 col), és az első abroncsok is megegyeznek (235/55 R19), hátul viszont az iV 80-ra 255/55 R19 abroncs került.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.