Világrekord lett az elektromos VW tesztjéből

Két hónappal ezelőtt két tesztpilóta egy Volkswagen ID.3 Pro S-sel útnak indult, hogy egy látványos program keretében megismerje az autó képességeit, és eközben a német töltőhálózat állapotát is felmérje. A villanyautó a napokban érkezett meg végső úti céljához, Sylt városába, miután Németországnak minden szegletét bejárva összesen 28.198 kilométert gyűjtött össze kilométerórájában. Ezzel új világrekord született, soha korábban nem tettek még meg ekkora távolságot egyhuzamban tisztán elektromos autóval egyetlen országon belül – írja az autógyártó.

A 65 napig tartó túra során összesen 652, többségében legalább 125 kW-os teljesítményre (maximálisan ennyivel tölthető az ID.3 Pro S) képes villámtöltőt látogattak meg a tesztelők, amelyeken a VW We Charge szolgáltatását vették igénybe. Így annak ellenére tudtak egyetlen kártyával tölteni mindenhol, hogy összesen 69 töltőüzemeltető cég berendezéseit használták. Ezek mellett 865 Volkswagen-kereskedést is meglátogattak, ahol a cég fali töltőit próbálták ki.

Rainer Zietlow tesztelő elmondása szerint a német töltőhálózat már most relatíve fejlettnek mondható, mindössze néhány olyan állomással találkozott, ahol fejlesztés lenne szükséges. Ez leginkább az elhelyezkedésére vonatkozik, hiszen egyes állomások meglehetősen távol esnek mindentől, de akadnak olyanok is, ahol az éjszakai megvilágítással nem voltak elégedettek a villanyautósok.

EZT OLVASTAD MÁR?  Így maximalizálható a villanyautó akkumulátor élettartama

A 77 kWh kapacitású ID.3 Pro S a WLTP szerint 549 km megtételére képes, de az út során a leghosszabb távolság, amit ki kellett bírnia töltés nélkül, 420 kilométer volt. 100 kilométeren átlagosan 19 kWh elektromosságot fogyasztott el. A villanyautó ezen típusa 2021 tavaszán válik elérhetővé a vásárlók számára.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.