Japán is betiltja a hagyományos autókat

Japán sajtóértesülések szerint a kormányzat a kizárólag belsőégésű motor által hajtott gépjárművek értékesítésének betiltására készül. A konkrétumok egyelőre nem ismertek, de a Nikkei úgy tudja, hogy az ország gazdasági, kereskedelmi, és ipari minisztériuma a 2030-as évtized közepére tervezi kitűzni a határidőt, ezt követően csak hibrid, tisztán elektromos, illetve üzemanyagcellás autók kerülhetnek forgalomba. A hírportálok forrásai szerint a hónap végére, a szakértőkkel és autóipari szereplőkkel való egyeztetés után várhatóak a terv részletei, ezt követően konkrét intézkedéseket is meghatároz a kormány az elektromosított járművekre való átálláshoz.

Honda SUV-e Concept

November végén annak is felröppent a híre, hogy Japán megduplázza az elektromos autók vásárlásáért járó támogatás összegét, így átszámítva körülbelül 3200 euró helyett 6400 euróval csökkenhet a járművek vételára. Érdekes azonban, hogy a sajtó szerint a kormány ezt ahhoz a feltételhez kötné, hogy a villanyautókat kizárólag 100%-ban megújuló forrásból származó energiával töltik a vásárlóik. Ehhez vélhetően napelemes rendszerrel kellene rendelkezni, vagy valamilyen tanúsítványt felmutatni arról, hogy a felhasználó tiszta elektromosságot vásárol otthon, de a nyilvános töltés ellenőrzése már bonyolultabb kérdés. Mindenesetre hivatalos megerősítés még erről sem érkezett.

Suzuki Across PHEV

A hagyományos autók értékesítését tiltó államok listájához egyre többen csatlakoznak, többek között Kalifornia és Kína is 2035-re szabadulna meg a benzines és dízeles autóktól, az Egyesült Királyság pedig már 2030-ra megtiltaná a forgalmazását mindennek, ami nem zéró kibocsátású, vagy konnektoros hibrid. Ez utóbbi technológiát 2035-től nem engedné az utakra. A Volvo vezérigazgatója szerint éppen az ilyen egyértelmű dátumok kitűzése szükséges ahhoz, hogy az emberek belássák, nincs helye többé a belsőégésű motornak az életünkben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.