Működik Kelet-Európa első v3 Superchargere

Nem sokat kellett várni a kassai Tesla töltők bekapcsolására, két napja írtuk meg, hogy elkészültek, tegnap délutántól pedig már használhatók a Superchargerek az Atrium Optima bevásárlóközpont parkolójában. A helyszín két okból is érdekes. Egyrészt ez Kelet-Európa első Supercharger V3 töltőoszlopokat tartalmazó állomása, másrészt, a Nyugat-Európában lévő V3 helyszínekkel ellentétben ide már nem kerültek v2 oszlopok, ami azért érdekes, mert az új töltőoszlopokon kizárólag CCS csatlakozóval szerelt kábel található. A Tesla Model S és Model X típusok a korábbi, Type2-es aljzattal rendelkeznek, így ezekhez adaptert kell használni, hogy Kassán tölteni tudjanak. A közelmúltban a Tesla lecsökkentette a CCS-retrofit árát 299 euróra, ugyanis az adapteren kívül az autó kisebb módosítása is szükséges a CCS szabványos töltéshez.

A V3 Superchargerek előnye a 250 kW csúcsteljesítmény mellett az intelligens teljesítmény megosztás. Míg a korábbi, párosával telepített Tesla töltők az A és B oszlop között tudták csak megosztani a teljesítményt, addig a V3 oszlopokat négyesével telepítik. Négy oszlop osztozik 250 kW teljesítményen, de ha 8 vagy több Supercharger van egy helyszínen, akkor tetszőleges kombinációban meg tudják osztani a rendelkezésre álló teljesítményt, így amikor nincs autó mindegyik parkolóhelyen, bárhová állhatunk, a lehető leggyorsabban fog tölteni az autónk.

Tesla Supercharger állomás Kassán (Fotók: Sebastian Samus)

A kassai töltősziget Szlovákia negyedik Supercharger állomása (Pozsony, Liptószentmiklós, Kassa és Zólyom), a helyi sajtó információi szerint 2021-ben két további helyszínre (Trencsén és Losonc) terveznek Tesla töltőket telepíteni.

Bár töltőből sosem elég, a magyar Teslások sem panaszkodhatnak: hazánkban összesen 7 helyszínen (Sormás, Győr, Fót, Törökbálint, Debrecen, Szeged és Miskolc) találhatók Superchargerek. A hazai Supercharger állomások kihasználtsága különösen magas, amiben vélhetően annak is szerepe van, hogy egyelőre minden Teslás ingyenesen tölthet, nem csak a régebbi, korlátlan ingyenes Supercharger használattal értékesített autók. Magyarországon a győri helyszínen van arra esély, hogy megjelenjenek a Supercharger V3 oszlopok, ugyanis tavaly transzformátort cseréltek ezen az állomáson, így a rendelkezésre álló teljesítményhez képest kevésnek tűnik a jelenlegi 4 db Supercharger V2 oszlop ezen a forgalmas útvonalon.

A fotókat köszönjük Sebastian Samus, kassai olvasónknak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.