Autógyár-pornó, kockáknak

Nem, nem 18+-os tartalmat osztunk meg, csak egy angolszász kifejezést kölcsönöztünk a címnek. Az elmúlt napokban a Tesla amerikai és kínai részlege is megosztott pár érdekes videót a gyáraik belsejéből, amelyekben betekinthetünk a színfalak mögé, és megmutatják, hogyan készül a Model Y.

A marketingvideók publikálása nyilván nem véletlen, hiszen nemrég súlyos vádak érték a kínai leányvállalatot, miszerint a sanghaji gyárban elavult manuális módszerekkel dolgoznak, nem is igaz, hogy annyira high-tech ez a cég, mint mondják. Most először újságírókat is beengedtek a gyárba, hogy beszámoljanak a valós állapotokról.

This slideshow requires JavaScript.

A hozzám hasonló kockák, biztosan élvezni fogják az alábbi fremonti képsorokat, ahol megnézhetjük, hogyan is gyártják azzal a bizonyos 6000 tonnás prés-öntő géppel egyetlen darabból a Model Y hátsó részét. Hamarosan az autó eleje is ezzel a módszerrel készül majd.

A következő videóban pedig a kínai gyárba látogatunk el, és végignézhetjük, ahogy robotok tucatjai építik az autókat.

Ez a videó még részletesebben bemutatja a gyár életét:

Utolsó videónkban a Model Y vázára szerelt kamerával utazhatunk végig a karosszéria-műhely állomásain.

Helyi médiajelentések szerint egyébként már el is érték a napi 700 Model Y gyártási ütemet Sanghajban, azaz gyakorlatilag annyi Y készül, mint Model 3. Ezt azért én fenntartásokkal kezelném, mert inkább félreértés lehet az alapja. Amennyire tudjuk, jelenleg még csak 1 műszak dolgozik a Model Y gyártásán, de nem kizárt, hogy a géppark már megérkezett a teljes kapacitáshoz. 2 hónap alatt képtelenség nulláról évi 250 ezres gyártási ütemre ugrani.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.