Jobb a bolygónak, jobb az Amazonnak: munkában a Rivian furgonja

Január közepén Los Angeles kertvárosaiban már lehetett találkozni a Rivian és az Amazon által közösen fejlesztett tisztán elektromos furgonnal, jóllehet az nem a csendes működésével, hanem épp ellenkezőleg, a mesterséges hanggenerátora által csapott zajjal hívta fel magára a figyelmet.

Hogy ezen sikerült-e optimalizálni a mérnököknek, az valószínűleg hamarosan kiderül, hiszen egyre gyakoribb látvány lesz a jármű az utakon. Az Amazon egy évvel ezelőtt jelentette be 100.000 darab, személyre szabott villanyfurgon megrendelését az autógyártó start-uptól, most pedig hivatalosan is munkába álltak a villanyautó első példányai az angyalok városában. Az év folyamán további 15 városban jelennek meg az áruszállító kisteherautók, az elkövetkezendő években pedig több tízezer elektromos járművel bővül a kereskedelmi óriáscég flottája, kikövezve az utat a 2040-re kitűzött klímasemlegesség felé. Ha minden jól megy, 2022-re 10.000, 2030-ra pedig mind a százezer darab megkezdi a csomagszállítást.

Az Amazon és a Rivian együttműködése a legnagyobb ismert egyszeri villanyautó-megrendelést eredményezte, és az Amazon globális flottájáért felelős igazgató szerint ez az egyik leggyorsabb kereskedelmi elektrifikációs program, ami valaha indult.

Az elektromos autóval végzett városi áruszállításnak rengeteg előnyét lehet felsorolni. A partnerek által közzétett videóban elhangzik például, hogy a jármű a sofőrök igényeire szabva lett kialakítva, a kibocsátás-, rezgés-, és zajmentes hajtáslánc pedig az ő egészségüket is óvja. A Rivian gördeszka alakú padlólemezének köszönhetően a tervezők szabad kezet kaptak az optimális dimenziók kialakítására, és a szükséges technológiák beépítésére, ráadásul egy teljesen egyedi, könnyen felismerhető jószágot sikerült megalkotni.

Az elektromos szállítás emellett a levegőnek, és a bolygónak is jó, hiszen ezek a járművek gyakran állnak meg és indulnak újra, ami növeli a fogyasztásukat és kibocsátásukat. És persze az Amazon is hatalmas karbantartási és üzemeltetési költségektől óvja meg magát az egyszerű és hatékony elektromos hajtáslánccal.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.