Főoldal » elektromos autó » Jobb a bolygónak, jobb az Amazonnak: munkában a Rivian furgonja

Jobb a bolygónak, jobb az Amazonnak: munkában a Rivian furgonja

Január közepén Los Angeles kertvárosaiban már lehetett találkozni a Rivian és az Amazon által közösen fejlesztett tisztán elektromos furgonnal, jóllehet az nem a csendes működésével, hanem épp ellenkezőleg, a mesterséges hanggenerátora által csapott zajjal hívta fel magára a figyelmet.

Hogy ezen sikerült-e optimalizálni a mérnököknek, az valószínűleg hamarosan kiderül, hiszen egyre gyakoribb látvány lesz a jármű az utakon. Az Amazon egy évvel ezelőtt jelentette be 100.000 darab, személyre szabott villanyfurgon megrendelését az autógyártó start-uptól, most pedig hivatalosan is munkába álltak a villanyautó első példányai az angyalok városában. Az év folyamán további 15 városban jelennek meg az áruszállító kisteherautók, az elkövetkezendő években pedig több tízezer elektromos járművel bővül a kereskedelmi óriáscég flottája, kikövezve az utat a 2040-re kitűzött klímasemlegesség felé. Ha minden jól megy, 2022-re 10.000, 2030-ra pedig mind a százezer darab megkezdi a csomagszállítást.

Az Amazon és a Rivian együttműködése a legnagyobb ismert egyszeri villanyautó-megrendelést eredményezte, és az Amazon globális flottájáért felelős igazgató szerint ez az egyik leggyorsabb kereskedelmi elektrifikációs program, ami valaha indult.

Az elektromos autóval végzett városi áruszállításnak rengeteg előnyét lehet felsorolni. A partnerek által közzétett videóban elhangzik például, hogy a jármű a sofőrök igényeire szabva lett kialakítva, a kibocsátás-, rezgés-, és zajmentes hajtáslánc pedig az ő egészségüket is óvja. A Rivian gördeszka alakú padlólemezének köszönhetően a tervezők szabad kezet kaptak az optimális dimenziók kialakítására, és a szükséges technológiák beépítésére, ráadásul egy teljesen egyedi, könnyen felismerhető jószágot sikerült megalkotni.

Az elektromos szállítás emellett a levegőnek, és a bolygónak is jó, hiszen ezek a járművek gyakran állnak meg és indulnak újra, ami növeli a fogyasztásukat és kibocsátásukat. És persze az Amazon is hatalmas karbantartási és üzemeltetési költségektől óvja meg magát az egyszerű és hatékony elektromos hajtáslánccal.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.