Kiégett egy elektromos autó tesztelés közben

Január 13-án tesztelés közben kigyulladt a Lordstown Motors fejlesztés alatt álló pick-upja a Michigan állambeli Farmington Hillsben – erről a helyi Farmington Press napilap számolt be, és az InsideEVs hírportál szúrta ki a minap. Az újságírók értesülései szerint az Endurance sofőrje mindössze 10 perce vezetett, amikor észrevette, hogy a villanyautó nem működik megfelelően, ezért félrehúzódott. Ekkor látta meg a tisztán elektromos jármű alját nyalogató lángnyelveket, így szinte biztosra vehető, hogy az akkumulátorból indult a tűz.

Az elindulás előtt az autót állítólag kitisztították a Lordstown gyárában, nem kizárt, hogy ennek köze lehet a balesethez. Bár azt meg kell jegyezni, hogy egy kis mosás a közhiedelemmel ellentétben nem jelent nagy tragédiát a villanyautóknál sem, így csak a sötétben tapogatózhatunk, hogy mi okozhatta a problémát.

A kiérkező tűzoltók eloltották a tüzet, és elvontatták a járművet, személyi sérülés szerencsére nem történt. Az InsideEVs megpróbálta felvenni a kapcsolatot mind a hatóságokkal, mind az autógyártóval még több információért, de azok egyelőre nem reagáltak.

Lordstown Endurance

A történetben az az igazán érdekes, hogy mint egy január végi bejelentésből kiderült, a Lordstown akkumulátor-beszállítója az LG Energy (LG Chem) lesz – tehát ugyanaz a vállalat, amely a kigyulladó Hyundai Kona Electric, Chevrolet Bolt EV, és Opel Ampera-e modellek celláit is szolgáltatja. Ez persze lehet véletlen egybeesés is, hiszen nem tudjuk, hogy már az Endurance prototípusának energiáját is LG akku tárolta-e.

A Lordstown márciusban tervezi legyártani az első béta prototípusokat, melyeket töréstesztekre, engedélyeztetési folyamatokhoz, valamint a partnerek benyomásainak felmérésére épít, a sorozatgyártás kezdete pedig szeptemberre van időzítve. A legfrissebb sajtóanyagból az is kiderült, hogy júniusban bemutatkozik egy tisztán elektromos kisteherautó az Endurance padlólemezén, ezt 2022-ben dobja piacra a gyártó. A furgon a platós testvéréhez hasonlóan kerékagy-motorokkal készül, és a Lordstown elmondása szerint a maga méretcsoportjában vezető hatótávval rendelkezik majd.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.