Legnépszerűbb modelljeiből csinál villanyautót a Ford

A napokban felröppent pletykák után a Ford hivatalosan is megerősítette, hogy 2025-ig bezárólag két vadonatúj, az alapoktól kezdve villanyautókhoz fejlesztett padlólemezzel bővíti építőkészletét. Ezeket az architektúrákat pedig a már elérhető hagyományos meghajtású modelljeinek elektromosítására fogja használni: elárulta, hogy érkezik az Explorer SUV tisztán elektromos változata, valamint a Lincoln Aviator is dedikált villanyautó-platformon készül el zéró emissziós szabadidőautóként.

Ford Explorer

Ezen a platformon, melyen hátsó-, valamint összkerék-meghajtás is beállítható, további terepjárókat is tervez az amerikai autógyártó, Jim Farley vezérigazgató korábbi kommentjei, és a minap egy prezentációban felvillantott sziluett alapján több mint valószínű, hogy az ikonikus Ford Bronco is megjelenik elektromosan. Hogy mikor, azt pontosan nem lehet tudni, de az Electrek hírportál egy forrása szerint a villanyos Ford Explorer és a Lincoln Aviator 2023 környékén kerülhet piacra.

A másik padlólemez állítólag full size pick-upok, és más tehergépjárművek alá készül, melyek szintén fontos szerepet kapnak a vállalat elektrifikációs stratégiájában. A múlt héten debütált az F-150 Lightning, az Amerikai Egyesült Államok legkeresettebb modellcsaládjának legkisebb tagja, nem kizárt, hogy az új padlólemezzel a nagyobb testvérek (F-250, F-350, stb.) is megkapják a villanymotort.

A michigani autóóriás elektromobilitási megközelítése egyébként egyedülálló abban a tekintetben, hogy már a stratégia legelején a legnagyobb modellneveit köti össze a villanyautózással: Mustangként eladott egy családi crossovert, hagyományos társainál is erősebb villanyautót mutatott be legnépszerűbb modelljéből, az F-150-ből, most pedig az USA egyik kedvenc SUV-jaként forgalmazott Explorer, és a közel 60 éve gyártásban lévő legendás Bronco is a korszerű technológiák útjára lép.

A Ford 2030-ra teljes globális értékesítésének 40%-át tisztán elektromos modellekkel szeretné teljesíteni. Ehhez Európa nagyban hozzájárul, hiszen itt ekkorra személyautó-eladásait 100%-ban, haszongépjármű-eladásait pedig körülbelül 2/3-os arányban igyekszik kibocsátásmentessé tenni.

A modellpaletta szempontjában Európában egészen másfajta terveket szövöget a cég, mint hazájában, mivel két vadonatúj villanyautóját a Volkswagen MEB padlólemezére építi rá.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.