Indul a cégek állami támogatása

Amikor megjelent a taxisoknak és a magánszemélyeknek szóló állami támogatás meglepetten vettük tudomásul, hogy a cégek, vállalkozások, egyéni vállalkozók (a személyszállítással foglalkozók kivételével) idén kimaradtak a kedvezményes elektromos autó vásárlási lehetőségből. A pályázatokat jelző kódok (E-AUTÓ-2021/lakossági, illetve E-AUTÓ-2021/taxi) alapján reménykedtünk, hogy később megjelenik majd a cégek számára kiírt pályázat is, azonban a lakossági keret villámgyors kimerülését, majd a pályázat két további fordulójának pályázati kiírásból történő utólagos törlését követően reményeink szertefoszlottak. További források bevonására csak az IFKA honlapján két hete közzétett közlemény utalt.

Ma azonban jelentős fordulat történt, az IFKA honlapján megjelent a pályázati kiírás a cégek számára is. Az E-AUTO-2021/GT kódszámú pályázatban magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok, illetve magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező, közösségi autómegosztással foglalkozó gazdasági társaságok pályázhatnak. A pályázatra szánt keretösszeg 1 milliárd forint. A pályázatot 2021. július 12. 08:01-től lehet benyújtani, legkésőbb 2022. július 1. 23:59-ig, vagy a keretösszeg kimerüléséig.

A vállalkozások számára a támogatási összegek, valamint a vételárra vonatkozó határok megegyeznek a lakossági pályázattal, azaz 5 üléses személygépkocsira 12 millió forintig 2,5 milliós, 12 és 15 milliós vételár között pedig 1,5 milliós támogatás igényelhető. Hét- vagy többszemélyes autók esetén a sávhatárok ezúttal is magasabbak, a 2,5 milliós támogatás 14 milliós vételárig, a 1,5 milliós pedig 14 és 17 milliós vételár között igényelhető.

Fontos különbség azonban, hogy a gazdasági társaságok nem csak személyautóra, hanem elektromos tehergépkocsira és robogóra is igényelhetnek állami támogatást. Az N1 és N2 kategóriába sorolt teherautókra 13 milliós vételárig 2,5 millió, 13-16 millió között pedig 1,5 millió forintos támogatás vehető igénybe.

Elektromos robogókra maximum 1,1 millió forintos vételárig igényelhető 500.000 Ft, de a támogatás nem lehet magasabb, mint a jármű vételárának 50%-a.

Ahogy a taxis és a lakossági pályázat esetén, a cégeknek is élő szerződéssel kell rendelkezniük a pályázat benyújtásakor, a megrendelés legkorábbi dátuma a mai nap lehet.

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.