Bréking! Egyelőre marad a szaldó a támogatott napelemes rendszereknél is

Az otthonfelújítási támogatás tavaly őszi bejelentésével egyidejűleg az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt a tájékoztatást adta, hogy a vissza nem térítendő támogatásból épülő napelemes rendszerekre már nem a jelenleg hatályos szaldóelszámolás, hanem a bruttó elszámolás szabályai fognak vonatkozni. A program januári indulásáig azonban nem sikerült megalkotni a szükséges jogszabályokat, így az újfajta elszámolás hatálybalépését július 1-ig elhalasztották. 

A határidő közeledtével megindult azoknak az ügyfeleknek a rohama, akik mindenképpen még a szaldóelszámolás keretében szerették volna megvalósítani a tervezett beruházásaikat. Számukra alighanem külön motivációt jelentett az, hogy semmit nem lehetett tudni az új rendszerről. A megnövekedett kereslet rendkívüli mértékben leterhelte mind a kivitelezőket, mind az áramszolgáltatókat, akik megfeszített erővel dolgoztak azon, hogy az ügyfeleik beruházásai még beleférjenek a határidőbe.

Most viszont úgy tűnik, hogy a nagy rohanás, és a sok erőfeszítés szinte teljesen felesleges volt. A jelek ugyanis arra utalnak, hogy a bruttó elszámolásra vonatkozó szabályokat a fél évvel meghosszabbított határidő végéig sem sikerült megalkotnia az illetékes minisztériumnak, ezért annak bevezetését elhalasztották. Vagy egyszerűen csak meggondolták magukat? Ki tudja?

A június 30-án este, tehát a határidő lejárta előtt 3 órával közzétett Magyar Közlönyben megjelent 377/2021. (VI. 30.) Korm. rendelet ugyanis hatályon kívül helyezte a bruttó elszámolás másnapi bevezetését. Egyelőre tehát marad minden a régiben, az otthonfelújítási támogatást igénybe vevőkre továbbra is a szaldós elszámolás szabályai fognak vonatkozni. Hogy mikortól fog változni a támogatott beruházásokra vonatkozó elszámolás, arról jelenleg nincs információ, így még az sem kizárt, hogy egészen 2023 végéig maradni fognak a szaldós rendszerben. Reméljük, hogy a jövőben minden érintett kellő időben hozzá fog jutni a számára lényeges információkhoz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.