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
auto
2024. 04. 24. szerda

A Volvo tegnap délután megtartotta az első Tech Moment rendezvényét, mely során az autógyártó, és technológiai partnereinek igazgatói külön keynote-okban és Q&A szekciókban beszéltek arról, hogy milyen új termékek és szolgáltatások várhatók a jövőben. A Volvo Cars nemrég bejelentette, hogy 2030-tól tisztán elektromos márkává válik, azaz ettől a dátumtól kezdve kizárólag villanyautókat fog értékesíteni – a Tech Moment fő témája így nem meglepő módon az volt, hogy ezt hogyan fogja megvalósítani a vállalat.

A Volvo ezért fordul az elektromobilitás irányába

Az online közvetített előadás legnagyobb újdonsága a Volvo Concept Recharge leleplezése volt. Ez a tanulmány magán viseli mindazt, ami a Volvóra jellemző lesz az elkövetkezendő években. Az elektromosítás nem csupán a hajtáslánc lecserélése, hanem egyben egy paradigmaváltás a formatervezésben: a Volvo Concept Recharge a manifesztuma a következő generációs teljesen elektromos Volvóknak – írja az autógyártó.

Volvo Concept Recharge

Mint sok más autógyártónál láthattuk, az igazi forradalmat a dizájnban a teljesen elektromos padlólemez robbantja ki, ami lehetővé teszi a jármű arányainak újratervezését. A Volvo a villanyautóplatformját arra használja, hogy a kerekeket a sarkok felé kitolva megnövelje az utastér méretét, valamint a tetővonal és a motorháztető lejjebb húzásával javítsa az aerodinamikát.

Volvo Concept Recharge

A tanulmány az új dizájnnyelvezetet is előre vetíti: a hagyományos hűtőrács teljesen eltűnik, a fényszórók kialakítása pedig Thor Kalapácsának egy újfajta változatának stílusában történik. Hátul visszaköszön a már ismerős L-alakú lámpa, de az új hátsó szárnnyal, valamint a konkáv karosszériaelemekkel együtt már inkább egy egészen idegen látványt tár elénk.

Volvo Concept Recharge

A skandináv nappalikra emlékeztető utastérben egy 15 colos, állított központi érintőképernyő jeleníti meg a legújabb Google-alapú infotainment rendszert. A Luminar által fejlesztett LiDAR, amely a Volvo XC90 elektromos utódjától kezdve alapfelszereltség lesz az új Volvókban, a szélvédő fölött található.

A hajtáslánc műszaki tulajdonságait nem árulta el a Volvo, de az elhangzott az előadáson, hogy fejlesztés alatt van a technológia, amely a jelenleginél 50%-kal magasabb energiasűrűséggel bír, s akár 1000 km hatótávolságú elektromos autók is megjelenhetnek az évtized közepén. A Northvolttal közösen tervezett egyedi cellákat ekkor már a padlóba akarja integrálni a cég.

Volvo Concept Recharge

A legelső villanyautó az új dizájnnyelvezettel és tisztán elektromos padlólemezzel 2022-ben érkezik az XC90 csúcsmodell utódjaként. Håkan Samuelsson vezérigazgató elárulta, hogy a vállalat szakít a megszokott nomenklatúrával, és ez a sportterepjáró már egészen más névvel érkezik a piacra.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.