Testet öltött a Mini szokatlan kinézetű villanyautója

Ami tavaly novemberben még csak digitális látványterveken létezett, az most valódi, működő prototípusként is megszületett a BMW Csoport munkásainak kezei között: a Mini Vision Urbanaut első, kézzel fogható példányát július elsején, a DLD Summer konferencián mutatják majd be a nagyközönségnek Münchenben. A tanulmány a vállalatcsoport elképzeléseit testesíti meg arról, hogy miképpen alakíthatja át az okos helykihasználás a jövő mobilitását, amikor a közlekedési eszközeinkre már nem csupán autóként, hanem sokkal inkább intelligens, multifunkcionális, lakható élettérként tekintünk.

A koncepció lényege az egyedülálló helykihasználás, ezt pedig nem adják vissza maradéktalanul a látványtervek, az ügyfeleknek át kell élniük, meg kell tapasztalniuk, milyen érzés egy ilyen járműbe belépni – mondta el Olivier Heilmer, a brit márka főtervezője. Hozzátette, hogy az innovatív és fenntartható anyaghasználat a másik olyan jellegzetes tulajdonsága az Urbanautnak, amely indokolttá tette a megépítését.

A fejlesztők az autó megtervezésénél arra fókuszáltak, hogy vajon a felhasználók milyen pillanatokat, élményeket szeretnének átélni a járműben. Ennek megfelelően alakították ki a három, úgynevezett Mini Moments témát (Chill, Wanderlust, Vibe), amelyek az illatokon, hangokon, és világításon keresztül játszadoznak az utasok érzékszerveivel. Az utastér berendezésénél egy modern nappali megalkotására törekedtek, a lehető legerősebb kapcsolatot létesítve a külső térrel, ezért az autó teteje egy nagy üvegtető, és a szélvédője is nyitható.

Azt továbbra sem árulta el a BMW Csoport, hogy pontosan mi hajtja az elektromos Minit, és egyelőre azt sem tudjuk biztosan, hogy vannak-e további tervei az Urbanauttal.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.