Főoldal » elektromos busz » 70 autóbusz égett le fél év alatt Németországban

70 autóbusz égett le fél év alatt Németországban

München is leállította nyolc elektromos buszát, miután Stuttgartban valószínűleg egy töltés alatt álló villanybusz kigyulladt, majd a tűz átterjedt 24 további járműre – írja a welt.de.

A stuttgarti eset sorozatban már a harmadik esemény volt, melyek során elektromos járművek voltak érintettek, korábban Hannoverben is Düsseldorfban is kigyulladt 1-1 töltés alatt álló elektromos autóbusz.

Április 1-jén a düsseldorfi Rheinbahn depóban semmisült meg 38 busz és a tárolócsarnok, amelyben a járművek parkoltak. A közlekedési társaság a kárt több millió euróra becsülte. A csarnokot nem sokkal a baleset előtt alakították át az elektromos járművek töltéséhez és az eset után azt feltételezték, hogy az elektromos buszok töltése okozta a balesetet. Júniusban a szakértői vizsgálat műszaki okot állapított meg, de a tűz gyors terjedése és a hatalmas pusztítás miatt az okot nem tudták egyértelműbben meghatározni.

Június 5-én egy hannoveri buszraktárban ütött ki tűz, elpusztítva egy csarnokot, amelyben öt elektromos busz, két hibrid busz és egy dízel busz parkolt. Az esetet követően az elektromos buszokat kivonták forgalomból, de a tervek szerint november elsejétől újra közlekedhetnek majd.

Szeptember 30-án Stuttgartban összesen 25 busz égett ki teljesen a garázsban, melyek közül kettő volt elektromos. A garázsban muzeális értékű buszok is parkoltak. Az anyagi kár eurómilliókra rúg és csak azért nem égett le több jármű, mert a baleset viszonylag korán, este 8 óra körül tört ki, így a járművek többsége még az utakon volt. A szakértők a tűzjelző rendszer és a hozzá tartozó hőmérséklet érzékelők adatai alapján arra gyanakszanak, hogy a tüzet egy töltés alatt álló elektromos jármű okozhatta, de a vizsgálat végső, biztos eredményére még várni kell.

Az SSB (Stuttgarter Straßenbahnen AG – a helyi közlekedési társaság) szóvivője elmondta, hogy a buszraktárban keletkezett tűz miatt jelenleg nem használnak elektromos autóbuszokat, és most hasonlóan döntött a müncheni közlekedési vállalat is, a Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG), ahol az azonos típusú elektromos buszokat kivonták forgalomból, amíg a stuttgarti tűz okát nem tisztázzák.

A tramreport.de információ szerint az 5011-5020 számú csuklós, LMP, magas hőmérsékleten működő szilárdtest akkuval szerelt eCitaro buszokról van szó, melyek februárban a gyártó visszahívásán is részt vettek. A visszahívást azt követően rendelték el, hogy a gyártó mannheimi üzemében tűz következett be.

A címlapkép illusztráció. Fotó: pxfuel.com

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.