70 autóbusz égett le fél év alatt Németországban

München is leállította nyolc elektromos buszát, miután Stuttgartban valószínűleg egy töltés alatt álló villanybusz kigyulladt, majd a tűz átterjedt 24 további járműre – írja a welt.de.

A stuttgarti eset sorozatban már a harmadik esemény volt, melyek során elektromos járművek voltak érintettek, korábban Hannoverben is Düsseldorfban is kigyulladt 1-1 töltés alatt álló elektromos autóbusz.

Április 1-jén a düsseldorfi Rheinbahn depóban semmisült meg 38 busz és a tárolócsarnok, amelyben a járművek parkoltak. A közlekedési társaság a kárt több millió euróra becsülte. A csarnokot nem sokkal a baleset előtt alakították át az elektromos járművek töltéséhez és az eset után azt feltételezték, hogy az elektromos buszok töltése okozta a balesetet. Júniusban a szakértői vizsgálat műszaki okot állapított meg, de a tűz gyors terjedése és a hatalmas pusztítás miatt az okot nem tudták egyértelműbben meghatározni.

Június 5-én egy hannoveri buszraktárban ütött ki tűz, elpusztítva egy csarnokot, amelyben öt elektromos busz, két hibrid busz és egy dízel busz parkolt. Az esetet követően az elektromos buszokat kivonták forgalomból, de a tervek szerint november elsejétől újra közlekedhetnek majd.

Szeptember 30-án Stuttgartban összesen 25 busz égett ki teljesen a garázsban, melyek közül kettő volt elektromos. A garázsban muzeális értékű buszok is parkoltak. Az anyagi kár eurómilliókra rúg és csak azért nem égett le több jármű, mert a baleset viszonylag korán, este 8 óra körül tört ki, így a járművek többsége még az utakon volt. A szakértők a tűzjelző rendszer és a hozzá tartozó hőmérséklet érzékelők adatai alapján arra gyanakszanak, hogy a tüzet egy töltés alatt álló elektromos jármű okozhatta, de a vizsgálat végső, biztos eredményére még várni kell.

Az SSB (Stuttgarter Straßenbahnen AG – a helyi közlekedési társaság) szóvivője elmondta, hogy a buszraktárban keletkezett tűz miatt jelenleg nem használnak elektromos autóbuszokat, és most hasonlóan döntött a müncheni közlekedési vállalat is, a Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG), ahol az azonos típusú elektromos buszokat kivonták forgalomból, amíg a stuttgarti tűz okát nem tisztázzák.

A tramreport.de információ szerint az 5011-5020 számú csuklós, LMP, magas hőmérsékleten működő szilárdtest akkuval szerelt eCitaro buszokról van szó, melyek februárban a gyártó visszahívásán is részt vettek. A visszahívást azt követően rendelték el, hogy a gyártó mannheimi üzemében tűz következett be.

A címlapkép illusztráció. Fotó: pxfuel.com

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.