Hatalmas lítium feldolgozó épül Berlin mellett

A kanadai Rock Tech Lithium új beruházása Brandenburg tartományban közel fél milliárd euróba kerül és évi 500.000 villanyautóhoz elegendő lítiumot állítanak majd elő.

Véletlen egybeesés?

A Rock Tech Lithium a brandeburgi Guben városkáját választotta lítium feldolgozó üzeme helyszínéül – jelentette be a német szövetségi tartomány gazdasági, munkaügyi és energiaügyi minisztere. A 470 millió eurós projekt 2024-re készülhet el, és a tervek szerint évente 24 ezer tonna lítium-hidroxidot állít majd elő, ami félmillió elektromos autó akkumulátorához elég.

A kanadai vállalat 2030-ig ötszörösére kívánja növelni globális termelését, és 2030-ra az alapanyagok felét újrahasznosításból tervezi beszerezni. Bár hivatalosan nem jelölte meg jövendőbeli ügyfeleit a vállalat, a 12 hektáros brandenburgi projekt nagyjából másfél órára, 110 kilométerre van a Tesla első európai gyárától, ahol kezdetben 100, később akár 250 GWh kapacitásnyi akkumulátor gyártását tervezik évente. Az amerikai gyártó mellett többek között a VW is saját akkugyárat épít hazájában, így keresletben biztosan nem lesz hiány, és a helyszínválasztás sem tűnik véletlennek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.