Hatótávrekordot döntöttek a Toyota hidrogénautójával

Új Guinness-világrekordot állított fel egy második generációs Toyota Mirai az egyetlen hidrogéntankolással elérhető kilométerek számában, miután egy rövid, 5 perces feltöltést követően 845 mérföldet, azaz 1359 kilométert tettek meg vele.

Forrás: Toyota

A kétnapos rekordkísérletre még augusztus végén került sor Kalifornia deli részén, ahol a professzionális hypermiler, Wayne Gerdes, és társpilótája, Bob Winger váltották egymást a volán mögött. Az első napot 473 mérfölddel zárták, amihez a második napon 372 mérföldet adtak hozzá, egészen addig vezetve az autót, amíg az összes hidrogén, összesen 5,65 kg el nem fogyott a tartályokból.

Forrás: Toyota

A Toyota Mirai első nemzedékét 2016-ban dobták piacra, a 2019-ben bemutatott, és tavaly óta forgalmazott utód pedig kellemes stílusváltást és jelentősen nagyobb hatótávolságot hozott magával. Az új modell hivatalos EPA-szerinti hatótávolsága 402 mérföld (643 km). Ahhoz, hogy ennek több mint kétszeresét lehessen megtenni egyetlen tankolással, rendkívül óvatos vezetésre van szükség: kerülni kell a hirtelen gyorsításokat és fékezéseket, a nagy sebességet, és az elektromos áramot használó berendezések, például a légkondi használatát.

Ezek miatt az ehhez hasonló hypermiling rekordok sokkal inkább PR-mutatványnak számítanak, hiszen nem valós körülmények között tesztelve mutatják az autó hatótávolságát. Habár egy hidrogénautó esetében talán annyira nem is szürreális az efféle takarékoskodás, merthogy valahogyan el kell érni a következő hidrogéntöltő-állomásig. Kaliforniában persze nem volt túl nagy kockázata a produkciónak, a Mirai állítólag 12 töltőállomás mellett is elhaladt a túra alatt, de kevés hely van a világon, amiről ugyanezt el lehetne mondani. Magyarországon egészen idén áprilisig kellett várni az első hidrogénkút átadására, amely az új Mirai hazai forgalmazásának kezdetével esett egy időbe.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.