Kezdődik a PHEV-ek ingyenes parkolásának megvonása

A zöld rendszám 2016-os bevezetése óta folyamatosan előkerül a tölthető hibridektől a kedvezmény megvonása. Pécsen már 2020 elején felmerült az ötlet, hogy a zöld rendszámos járműveken belül kizárólag a tisztán elektromos modellek parkolhassanak ingyenesen a belvárosban, majd – talán a koronavírus miatt bevezetett országos ingyenes parkolás miatt – eltűnt a javaslat.

Most azonban úgy tűnik ismét előkerült az ötlet, a csatolt tervezet szerint a zöld rendszámmal rendelkező gépjárművek közül a jövőben csak a kizárólag elektromos meghajtású gépkocsik számára marad díjmentes a parkolás. A díjmentesség feltétele az üzemeltetőnél történő előzetes egyszeri regisztráció lesz.

Amennyiben további városok is követnék Pécs példáját, a zöld rendszám elveszítheti egyetlen gyakorlati hasznát, miszerint a parkolóőrök könnyedén meg tudják állapítani, hogy az adott autó jogosult-e az ingyenes parkolásra. A zöld rendszámhoz kapcsolódó további kedvezmények, például a cégautó-adó és gépjárműadó mentesség esetében nincs szükség vizuális megkülönböztetésre, azokat a nyilvántartás alapján a rendszám színétől függetlenül szabják ki. A problémát részletesebben tavasszal már körbejártuk alábbi cikkünkben.

A regisztrációs kötelezettség – különösen, ha online nem oldható meg – komoly nehézséget jelent majd az autósok számára. A helyi villanyautósok, akik rendszeresen kihasználják a kedvezményt, vélhetően évenként újra kell majd regisztráljanak, az ország egyéb régióiból Pécsre utazók számára pedig nehéz lesz a regisztrációs kötelezettség teljesítése, így valószínűleg többségük majd inkább kifizeti a parkolási díjat.

Nem ez az első eset, hogy egy helyi önkormányzat nehezíti a környezetkímélő gépjárművek tulajdonosainak életét, Gödöllőn nemrégiben a közterületi töltést tiltották be a házak előtt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.