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
auto
2024. 03. 19. kedd

Kezdődik a PHEV-ek ingyenes parkolásának megvonása

zöld rendszám

A zöld rendszám 2016-os bevezetése óta folyamatosan előkerül a tölthető hibridektől a kedvezmény megvonása. Pécsen már 2020 elején felmerült az ötlet, hogy a zöld rendszámos járműveken belül kizárólag a tisztán elektromos modellek parkolhassanak ingyenesen a belvárosban, majd – talán a koronavírus miatt bevezetett országos ingyenes parkolás miatt – eltűnt a javaslat.

Most azonban úgy tűnik ismét előkerült az ötlet, a csatolt tervezet szerint a zöld rendszámmal rendelkező gépjárművek közül a jövőben csak a kizárólag elektromos meghajtású gépkocsik számára marad díjmentes a parkolás. A díjmentesség feltétele az üzemeltetőnél történő előzetes egyszeri regisztráció lesz.

Amennyiben további városok is követnék Pécs példáját, a zöld rendszám elveszítheti egyetlen gyakorlati hasznát, miszerint a parkolóőrök könnyedén meg tudják állapítani, hogy az adott autó jogosult-e az ingyenes parkolásra. A zöld rendszámhoz kapcsolódó további kedvezmények, például a cégautó-adó és gépjárműadó mentesség esetében nincs szükség vizuális megkülönböztetésre, azokat a nyilvántartás alapján a rendszám színétől függetlenül szabják ki. A problémát részletesebben tavasszal már körbejártuk alábbi cikkünkben.

Meddig maradhat zöld rendszám a tölthető hibrideken?

A regisztrációs kötelezettség – különösen, ha online nem oldható meg – komoly nehézséget jelent majd az autósok számára. A helyi villanyautósok, akik rendszeresen kihasználják a kedvezményt, vélhetően évenként újra kell majd regisztráljanak, az ország egyéb régióiból Pécsre utazók számára pedig nehéz lesz a regisztrációs kötelezettség teljesítése, így valószínűleg többségük majd inkább kifizeti a parkolási díjat.

Nem ez az első eset, hogy egy helyi önkormányzat nehezíti a környezetkímélő gépjárművek tulajdonosainak életét, Gödöllőn nemrégiben a közterületi töltést tiltották be a házak előtt.

Gödöllő korlátozza a villanyautók közterületi töltését

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.