Főoldal » elektromos autó » Készül az első Megacharger a Tesla villanykamionjához

Készül az első Megacharger a Tesla villanykamionjához

A közúti fuvarozás villanyosítása kapcsán nem csak az akkumulátorok mérete, súlya, és a hatótáv kulcskérdés, de a töltési idő is lényeges szempont. A fuvarozásban az idő kiesés pénz, ezért mindenki azt szeretné, ha a kötelező pihenők alatt újra lehetne tölteni a kamionokat. Ha pedig eljön az önvezető teherszállítók kora, akkor még fontosabb lesz, hogy minimális boxkiállással menjenek a fuvarok.

Tudják ezt a Teslánál is.

Saját flotta

Bár a chiphiány, és a kiépítés alatt álló 4680-as cella-gyártókapacitás miatt a Tesla Semi sorozatgyártása csak 2023-ra várható, ez nem jelenti azt, hogy a program áll, nem végeznek semmilyen munkát. Arról már korábban szóltak pletykák, hogy a jármű gyártásához a nevadai Gigafactory szomszédságában lévő raktárt vásárolták meg és alakították át. Más értesülések azonban azt mondták, hogy a Giga Austin lesz a kamion gyártásának helyszíne.

Akárhogy is, az szinte biztos, hogy a Semi első ügyfele maga a Tesla lesz. Teszt jelleggel már eddig is jártak prototípusok a Giga Nevada és a fremonti autógyár között, de amikor elindul a gyártás, az első pár példány valószínűleg a kaliforniai és nevadai üzemek közötti szállítást veszi át. Mint ismeretes a Giga Nevadában készül az amerikai gyártású Model 3 és Y akkumulátora és hajtáslánca, ezeket pedig közúton szállítják Fremontba. Az első Semik ezt a feladatot vehetik át

Így talán nem is túl meglepő, hogy a kamionok gyors töltéséhez szükséges Megacharger hálózat első tesztpéldányai is a Giga Nevada mellett épülnek meg. Sawyer Merritt, az ismert Teslás információforrás osztott meg most fotókat a készülő töltőkről. A Megacharger töltési teljesítményéről egyelőre nincs pontos információnk, de a név 1 MW közeli (vagy feletti) csúcsteljesítményre utal. Erre szükség is lesz a sokszáz kWh kapacitású akkucsomagok töltésénél, de hogy mégis mekkora aksi van a a kamionokban, és azt mennyi idő feltölteni, arról majd a gyártás közeledtével kaphatunk hivatalos információt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.