Főoldal » elektromos autó » A GM-nek is nyögvenyelősen megy ez a villanyautó-gyártás

A GM-nek is nyögvenyelősen megy ez a villanyautó-gyártás

A Bolt gyártása az előző negyedév elején indult újra, de nem igazán találnak magukra az értékesítési adatok, az elektromos Hummerből pedig fél év alatt napi kettőt szállítottak ki.

Állítólag a saját akkugyár indulására várnak.

Nagy tervek, szerény eredmények

A General Motors jelenleg két (és fél) elektromos modellt gyárt, az egyik a Chevrolet Bolt EV / Bolt UEV modellpáros, a másik a Hummer EV. Előbbit egy nagy akkuvisszahívás sújtotta, ami miatt a kocsi gyártása is hónapokra leállt, és úgy néz ki nem találtak magukra az eladások. Utóbbit pedig egyszerűen nem tudják értelmes mennyiségben gyártani.

A Bolt kapcsán írtunk már arról többször is, hogy ugyanannak az akkuvisszahívásnak esett áldozatul a típus, mint a Hyundai Kona, csak a GM agresszívebben lépett és nem szoftveres korlátozással próbált operálni, hanem az összes akku cseréjét elrendelte. Az eset annyira lekötötte az akkugyártó partner LG kapacitásait, hogy a kocsi gyártása az év elején több hónapig állt és az első három hónapban mindössze 358 darab készült belőle. Ez a szám most április és június vége között 6945-re emelkedett a cég legfrissebb jelentése szerint, ami már tisztességesebb adat, de sajnos közel 40%-kal elmarad az előző év azonos időszakától.

Persze gondolhatnánk, hogy talán csak az ellátási rendszerek gondjai miatti alkatrészhiány gátolja a GM-et a gyártásban, hiszen ilyen belsőégésű motoros modelleknél is látunk. Azonban miközben minden autógyártó folyamatosan árat emel, június elsején a GM nemhogy nem emelte, hanem 18%-kal csökkentette a Bolt amerikai árát. Ha nagyobb lenne a kereslet, mint a gyártási kapacitás, akkor ennek ellenkezőjét várnánk. A Bolt ára most már kevesebb mint fele Tesla Model 3 Long Range változatáénak.

A Hummer EV gyártása tavaly a negyedik negyedévben kezdődött január végéig azonban mindössze 10 darabot adtak át a típusból Amerikában. A Hummer azért különösen fontos a vállalatnak, mert az Ultium akkumulátorok első hordozója – erre épülnek a jövő elektromos GM modelljei.

Az első negyedévben összesen 99 darab Hummer került leszállításra, ehhez pedig a másodikban még 272 darab csatlakozott.

Bár ez mindenképpen előrelépés, a The Wall Street Journal információ szerint jelenleg is csak napi 12 Hummer EV legyártására képes a 2,2 milliárd dollárért felújított detroiti üzem, ahol 700 embert foglalkoztatnak.

A lap szerint ezzel szemben a Fordnál a gyártás megkezdése után három hónappal napi 150 darab F-150 Lightning készül, míg a Rivian az első negyedévben 2500 R1T pickupot szállított le. A Hummer gyártásnak felfutása meglehetősen lassú, amit a gyártó azzal magyaráz, hogy jelenleg még csak külső beszállítótól, az LG-től vásárolt celláik vannak, de az év második felében felfut a saját akkutermelésük is és akkor jelentősen növekedni fog ennek a modellnek az összeszerelése is.

A modellre állítólag 77 ezren várnak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.