Főoldal » üzlet » RENDKÍVÜLI: Lemondott a Toyota elnöke

RENDKÍVÜLI: Lemondott a Toyota elnöke

14 év után váratlanul lemondott a Toyota vezérigazgatói posztjáról Toyoda Akio, a cég eredeti alapítójának unokája.

Utódja április 1-től a gyártó Lexus márkájának jelenlegi vezetője, Koji Sato lesz.

Én már őskövület vagyok

A most 66 éves Toyoda Akio 1992-ben kezdett dolgozni a nagyapja által alapított vállalatnál, az utóbbi 14 évben pedig a cég vezérigazgatója volt.

Vezetése alatt a vállalat a világ legnagyobb autógyártója lett és a cég minden évben nyereséget termelt.

A váltást már tavaly elkezdték tervezni, az utódnak év végén ajánlotta fel a Toyota a pozíciót, és az 53 éves Sato megosztotta, hogy elsőre nem is tudta hogyan reagáljon, azt hitte viccelnek vele.

Toyoda a váltás okáról azt nyilatkozta, hogy szerinte egy vezérigazgatónak fiatalnak, energikusnak, erősnek kell lennie, ő pedig, ahogy mondta, már egy őskövület. De, tette hozzá, Sato személyében olyasvalakit választott, aki szintén az autók szerelmese.

A Reuters által megkérdezett befektetők és elemzők meglepőnek és váratlannak nevezték az időzítést, de reményüket fejezték ki, hogy a jelenlegi stagnálásról el tudja mozdítani a céget az új vezérigazgató.

Balról jobbra: Toyoda Akio, Sato Koji és Uchiyamada Takeshi. Utóbbi úriember az igazgatótanács jelenlegi elnöke. Forrás: Toyota

Egy anonimitásba burkolódzó Toyota vezető ugyanakkor azt nyilatkozta a hírügynökségnek, hogy mivel Toyoda nem vonul ki teljesen, hanem az igazgatótanács elnöke – és, tesszük hozzá, ezzel gyakorlatilag a vezérigazgató főnöke – lesz félő, hogy a háttérből továbbra is ő diktál majd, ahogy ezt a nyugdíjba vonult japán császárok tették a múltban.

A Reuters cikkének nyilatkozó befektetői csoportok egyike megemlítette, hogy ők már egy ideje szorgalmazzák az irányváltást, az elektrifikáció gyorsabb bevezetését, és bár remélik, hogy a váltás ezt hozza most el, de még nem biztos, hogy ez be is következik.

Az április elsejei időpont nem vicc, vagy véletlen, a Toyota a többi nagy japán céghez hasonlóan március 31-én zárja majd le üzleti évét.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.