Főoldal » üzlet » Európai rekordot döntött a Kia 2022-ben

Európai rekordot döntött a Kia 2022-ben

A Kia sajtóközleményben tudatta, hogy azon kevés márkák közé tartozik, amelyek a zsugorodó európai autópiacon növelni tudták eladásaikat.

2022-ben újabb rekordot döntöttek és minden harmadik eladott autójukban volt villanymotor is.

Európai siker

A Kia a tavalyi évben 542.423 autót adott el Európában, ami 7,9%-kal volt több, mint 2021-ben. Ez különösen szép teljesítmény annak fényében, hogy az autópiac egésze 4,1 százalékkal zsugorodott.

A vállalat azt is kiemelte, hogy az eladások 30,9%-a, egészen pontosan 176.149 autó villamosított, azaz hibrid, plug-in hibrid, vagy elektromos volt.

A vállalat önmagához képest rekord eredményeket ért el az Egyesült Királyságban, Lengyelországban és Spanyolországban is, és az éves eladásokban dobogós helyen végzett számos európai országban.

A cég arra is büszke, hogy begyűjtött számos Év Autója díjat, így a What Car és a Top Gear brit, Trophée de L’argus, Francia, a Red Dot Design európai, az Auto Bild német, az ABC spanyol, de egy görög lap trófeájával is gazdagabbak lettek.

Magyarország

Az itthoni eredmények közül a cég kiemelte, hogy 8500 új gépjármű értékesítésével az ötödik helyet szerezték meg a magyar piacon, 7,3 százalékos piaci részesedéssel, az alsó-középkategória legnépszerűbb autója pedig a Kia Ceed lett 3980 darabbal.

A Kia azt is megjegyezte, hogy 524 darabbal a második legnépszerűbb elektromos márka lett az újautók magyar piacán.

A házon belüli ranglistán a Ceed család az első, a Sportage és változatai a második, a Niro verziók a harmadik, és a Sorento modelljei végeztek a negyedik helyen.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.