Főoldal » elektromos autó » Csődbe ment a villanyautós startup

Csődbe ment a villanyautós startup

Alighogy arról adhattunk hírt, hogy feltámadhat a Lightyear, a napelemes autót építő holland cég, rossz hírek érkeztek a német Sono Motors felől.

Idáig próbáltak talpon maradni, de elfogyott a pénz.

Újabb csőd

Alig pár órával azután, hogy megírtuk a Lightyear csődvédelmi eljárás alatt végrehajtott átalakításoknak köszönhető megmenekülését, máris itt az újabb rossz hír: csődöt jelentett a szintén napelemes borítású járművekben utazó Sono Motors.

A német cég korábban többféle termékcsaládot fejlesztett, volt egy olyan elgondolásuk, hogy kamionokat és teherautókat szerelnek fel napelemmel, ami ha más nem, a hűtött árú szállításához elegendő energiát termelhet, így csökkentve a dízelek fogyasztását. Az elképzelés már csak azért is jópofa volt, mert így álló helyzetben sem kellett volna a motort járatni, hogy ne olvadjon ki az áru.

A vállalat emellett fejlesztett egy Sion nevű napelemes autót is, ám azt a projektet már pár hónapja feladták, és úgy volt, hogy teljes egészében a teherautós átépítésekre fókuszálnak. A vállalat pénzügyi gondjai már egy ideje nyilvánvalóak voltak, tavaly év végén már csak kevesebb, mint 30 millió euró volt a bankszámlájukon, április 21-én pedig a teljes felügyelőbizottság lemondott.

Sion

Most hétfőn azonban már arról számolt be a cég, hogy május 15-ével az illetékes müncheni bíróságon csődvédelmet kért, és ennek keretein belül működnek tovább. A vállalat képviselői azt mondják, hogy mindent megtettek, hogy tőkét vonjanak be, ám az amerikai Silicon Valley Bank csődje, a svájci Credit Suisse körüli botrány, valamint a tőkepiac egyéb kedvezőtlen folyamatai mellett erre végül nem volt lehetőség. A fő problémát a Sion program költségei jelentették, amelyek komoly adósságot halmoztak fel.

A cég vezetését most egy erre szakosodott társaság vette át, amely megpróbál megegyezni a követelésekről, és kísérletet tesznek rá, hogy megmentsék a cég egy részét. Hogy ez sikerül-e, és a Lightyearhez hasonlóan kapnak-e még egy esélyt, az majd elválik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.