Főoldal » elektromos autó » Célegyenesben az XPeng villanyos kisbusza

Célegyenesben az XPeng villanyos kisbusza

Helyi iparági források már hónapok óta tudják, hogy az XPeng egy három üléssoros elektromos kisbuszon dolgozik, de eddig néhány kémfotót leszámítva nem sokat lehetett tudni a részletekről. A napokban azonban X9 néven megjelent az új típus a kínai Ipari és Információs Technológiai Minisztérium (MIIT) katalógusában a piaci engedélyezésre váró járművek között.

XPeng X9 | forrás: XPeng

A kínai XPeng nemrég azzal került címlapokra, hogy a Volkswagen bevásárolta magát a cégbe, amelyben így 5 százalék részesedéshez jutott. Ezzel a lépéssel a német óriás hozzáférést szerzett a kínaiak E/E platformjához, ami az XPeng jelenlegi zászlóshajójának, a G9 SUV-nak az alapja, és amire a két vállalat a jövőben közösen fog majd a kínai piacra szánt elektromos autókat építeni.

A futurisztikus dizájnú X9 csaknem 5,3 méteres hossza, majdnem 2 méteres szélessége és 3,16 méteres tengelytávja biztosan lehetővé teszi az akár 6-7 ülés elhelyezését három sorban. A hatalmas családi egyterű két változatban érkezik majd egy-, illetve kétmotoros kivitelben. Előbbit egy 235 kW-os erőforrás hajtja, amit az Eve Energy lítiumvas-foszfát (LFP) akkumulátorai látnak el energiával.

A kétmotoros változatban plusz 135 kW extra teljesítménnyel lehet számolni a hátsó tengelyen, ami így összesen 496 LE teljesítményre lesz képes. Ehhez már a CALB szállítja az akkumulátort a drágább nikkel-mangán-kobalt (NMC) kémiával. Sokkal több részletet még nem lehet tudni, de helyi források váltig állítják, hogy a korábbi kémfotók alapján az X9 első lökhárítói LiDAR érzékelőkkel is fel lesznek szerelve.

XPeng X9 | forrás: XPeng

Az X9 lesz a kínai vállalat hetedik és egyben az „X” termékcsalád első modellje. A cég ezzel a lépéssel a „P” jelű szedánok és a „G” jelű SUV-ok után új kategóriában lép piacra.

címlakép: XPeng X9 | forrás: XPeng

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.