Főoldal » energia » Teljes parkolókat fed le napelemekkel az IKEA

Teljes parkolókat fed le napelemekkel az IKEA

Hatalmas naperőműveket telepít az IKEA, és nem csak az üzletek tetőszerkezetére, de a teljes parkolókat is napelemekkel árnyékolja az Egyesült Államokban. A projektnek akkumulátoros energiatárolók telepítése, valamint a hűtő, fűtő, légkondicionáló rendszer fejlesztése is a részét képezi. A cél, hogy az Egyesült Államokban 2030-ra klímapozitívvá alakítsák a vállalatot, a létesítményeknél 100%-ban megújuló energia felhasználásával, és a teljes operáció során felhasznált fosszilis energiahordozókat 80%-kal csökkentsék.

Jelenleg két áruháznál van folyamatban a fejlesztés, melyek a tervek szerint még idén befejeződnek. Korábban két helyszínen már megvalósult hasonló projekt, 2024-ben pedig további három áruház átalakítása várható.

IKEA Baltimore, 2021

Amikor a 7 helyszín elkészül, összesen 13.600 megawattóra éves termelésre számítanak, ami 5883 tonna szén-egyenértéknek felel meg, ennyivel kevesebb káros anyag kerül a légkörbe. Az Egyesült Államokban eddig az IKEA áruházaknál már több mint 250.000 napelem panelt szereltek fel, globálisan pedig már évekkel ezelőtt is milliós nagyságrendről beszélhettünk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.