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
auto
2024. 05. 28. kedd

Kormányinfó és közlöny is érkezett a napelemeseknek

energia

Tegnap délután néhány újabb információt csepegtetett a napelemeseknek Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón, és a tegnap éjjel megjelent Magyar Közlöny is megerősített néhány korábbi bejelentést.

Augusztus végén sokkolta a napelemeseket Lantos Csaba bejelentése amely szerint január 1-től havi szaldó váltotta volna a jelenlegi éves szaldós elszámolási rendszert, nem csak az új belépőknek, hanem a korábbi telepítések esetén is. A „finomhangolásnak” nevezett módosítás hatalmas felzúdulást keltett, így a kormány is visszatáncolt, és nem csak az év végéig megkötött szerződések esetében, de a 2023. szeptember 7. éjfélig benyújtott igények esetén egészen a 2025 végéig megkötött szerződésekre kiterjesztették az éves szaldós elszámolás lehetőségét.

Ezeket a dátumokat és információkat erősítette meg a tegnapi közlöny, valamint pontosították, hogy a tíz éves időtartam a bővítés dátumától ketyeg azoknak a napelemeseknek, akik egy korábbi HMKE rendszert bővítettek. A bővítésre is azonos, 2023. szeptember 7-i igénybejelentési és 2026. január 1. előtti megvalósítási határidő vonatkozik.

A közlönyből azt is megtudhattuk, hogy a profilos helyett az idősoros elszámolási kötelezettség bevezetésének korábban ez év végében meghatározott határidejét kitolták egy évvel. Bevezetik ezen kívül  a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat. Utóbbi azt jelenti, hogy a telepítéstől számított tíz évre bevezetett szaldós elszámolási rendszer idején is elméleti lehetőség lesz rendszerhasználati díj bevezetésére akár a visszatáplált energia után is, ennek összege azonban egyelőre nem ismert, akár nulla vagy jelképes összeg is lehet.

A közlönyben ugyan még nem jelent meg, de a kormányinfón elhangzott egy az eddigi kb. 5 forintosnál magasabb átvételi ár is. Gulyás Gergely a paksi áramárhoz hasonló átvételi árat ígért a napelemeseknek, amely kb. 13 forintos kilowattóránkénti árat jelenthet.

Ezen kívül a 2022. októberében bevezetett betáplálási stop korábban ígért kivezetéséről is kaptunk némi konkrétumot. A kormány 2025 januártól tervezi a betáplálási korlátozás feloldását, de nem az ország teljes területén. Gulyás Gergely szerint 7-8% lehet az országnak az a része, ahol egyelőre nem tudják engedélyezni a betáplálást.

Egyelőre nem tisztázták az elmúlt években eredetileg 100%-osnak ígért állami támogatással megvalósított napelemesekben felmerült kérdést. Ezekben a szerződésekben korábban azt fektették le, hogy amint bevezetik a bruttó elszámolást, a támogatással megvalósított napelemes rendszerekre az lesz érvényes, a bruttó elszámolás bevezetéséig azonban szaldósok lesznek. Lantos Csaba múltheti bejelentése után sokan reménykedni kezdtek, hogy a támogatásból finanszírozott napelemekre is kiterjesztik a szaldós elszámolást, mivel a bejelentés hangvétele általánosan fogalmazott. Mivel ezekben a szerződésekben már bruttó elszámolás szerepel, csekély a valószínűsége, hogy ezek a támogatott rendszerek is tíz évig szaldósok maradjanak.

Címlapkép: pxfuel

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.