Budapestre érkezik a 80 eDays konvoj

Ma ugyan még a román fővárosban tartanak hivatalos programokat, de hamarosan elindulnak Budapestre a világ körüli túrán lévő villanyautósok. A programhoz Bukarestben újra csatlakozik a magyar Evopro csapat busza is, hogy az európai szakaszt a többiekkel együtt az elektromos Modulo is teljesíthesse. A magyar fejlesztésű és gyártású elektromos autóbusz a személyautókkal együtt ment Barcelonából Lisszabonig, majd Észak-Amerikában teljesítette a keleti és a nyugati partok közti szakaszt, de a túra ázsiai részét kihagyta.

80 eDays térkép

Az autók Kína dél-keleti partjaitól az ország északnyugati határa felé átszelték Kínát, majd Kazahsztánon keresztül Oroszország felé autóztak. Moszkvából két különböző irányba is indultak autók: a konvoj egyik fele (svájci, osztrák, kínai és olasz csapatok) északon a balti államokon keresztül vette az irányt, a bátrabbak (két német, spanyol, amerikai és cseh csapatok) a politikai feszültségektől sem mentes Ukrajnán keresztül tegnap érkeztek Romániába. Hozzájuk csatlakozik ma a 60. napon a Modulo busz.

A magyar csapat a héten Brassón, Nagyszebenen, Kolozsváron és Nagyváradon keresztül jön Budapestre, míg a többiek Arad felől érkeznek a hét vége felé a magyar fővárosba. Mivel az Autók Aradon tudnak tölteni, a magyarországi szakaszon Budapestig nem lesz szükségük töltésre (nem is nagyon tudnának hol). Budapesten augusztus 19-én és 20-án lehet számítani a felbukkanásukra.

80 eDays faültetés Kijevben

A 80 eDays hivatalos programja 21-én, vasárnap reggel kezdődik a Hauszmann Alajos utcában, ahol az Evopro székháza előtt felavatják a cég első saját fejlesztésű DC villámtöltőjét. A CCS, CHAdeMO kábelekkel és Type2-es aljzattal szerelt töltőt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adja át az autósoknak. A csapatok a következő, 2020-as túra ellenőrző pontjaiként szolgáló, de jelképesen a verseny széndioxid kibocsátását is ellensúlyozó magyarországi fát a Kopaszi gáton fogják elültetni, ahonnan délután 1-kor indulnak tovább Ausztria felé.

A Hauszmann Alajos utcába és a Kopaszi gátra is várják a villanyautósokat és az elektromos autózás iránt érdeklődőket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?