Állami támogatás elektromos autó vásárláshoz

Az elektromos autó vásárlásra igényelhető állami támogatás aktuális információ itt találhatók.

Elektromos autók vásárlásához nyújtható, vissza nem térítendő támogatást jelentett be múlt héten az Emobility Forum 2016 nevű, elektromobilitással foglalkozó konferencián Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tisztán elektromos személyautók és tisztán elektromos, 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó kisteherautók vásárlása esetén a bruttó vételár 21%-a, de maximum 1,5 millió forint kapható vissza támogatás formájában. A lehetőség csak új autó vásárlása esetén él, de nem csak készpénzes vásárláskor, hanem lízing konstrukciók esetén is elérhető. Az autó vételára nem haladhatja meg a 15 millió forintot, így a támogatás elsősorban kis és középkategóriás autók vásárlására fordítható. Ennek megfelelően nem férnek bele a Tesla most kapható, nagyobb hatótávú modelljei, de támogatást kaphatnak a jövőre érkező nagyobb akkumulátorral szerelt középkategóriás autók, ideértve akár a Tesla Model 3-at is.

Renaul Zoe

A támogatásra nem csak magánszemélyek, hanem gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek és költségvetési szervek is pályázhatnak. Erre a támogatási formára idén 2 milliárd forintot különített el a kormány, de jövőre további 3 milliárddal tervezik megtoldani a keretet. Ebből idén nagyjából 1300-1400, jövőre pedig 2000 elektromos autó vásárlása támogatható. A támogatásra 2016. október 27-től lehet pályázni, a lebonyolító az önkormányzati töltőpályázathoz hasonlóan itt is az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. lesz.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?