Főoldal » villanyautózás a gyakorlatban » Opel Ampera fogyasztása autópálya tempónál

Opel Ampera fogyasztása autópálya tempónál

Városban, kis távolságokon használva az Opel Ampera a benzinmotorja ellenére egy vérbeli villanyautó. Teljesen tisztán, helyi emisszió mentesen tud megtenni télen 40-50, nyáron 70-80 km-t az akkumulátorban tárolt energiából. Aki 40 km-nél kevesebbet megy városban egy nap, az a benzinmotor hangjával és rezonanciájával ritkán fog találkozni. Ha lemerül az akkumulátor, akkor pedig hatótáv növelt elektromos autóként vagy hibrid autóként használható. Előbbi esetben a benzinmotor egy generátort hajt, ami a villanyhajtás számára megtermeli a szükséges energiát. Amikor ez kevés, akkor a rendszer automatikusan és észrevétlenül rákapcsolja a benzinmotort a kerekekre is, így tulajdonképpen egy hibrid autóvá válik. Természetesen lassításnál ilyenkor is eltárolja a visszatáplált energiát, sőt a generátor üzemben termelt és adott pillanatban el nem használt energia is az akkumulátorba kerül, így a gyorsításoknál nem feltétlen kell maximális teljesítményen járatni a generátort.

A legtöbb átlagos felhasználóhoz hasonlóan, a mi napi közlekedésünk sem tartalmaz napi több száz km-es távokat, így hónapokig használtunk úgy egy Opel Amperát, hogy egyszer sem mentünk vele hosszabb távon autópályán. A napi 70-80 km-es etapokon most télen az akkumulátorba éjjelente betöltött 9,6 kWh energián felül 2,3-2,4 l/100 km-es benzinfogyasztásunk van. Örülnék, ha nem lenne, de sajnos nap közben nincs lehetőségem töltésre. Nemrégiben vidékre mentünk az autóval, ami kiváló alkalom volt annak kipróbálására, hogy vajon mennyit is fogyaszt az autó, ha autópálya tempóban hosszabb úton a benzinmotor termeli az energiát. Fontos kiemelni, hogy 6-7 °C-os külső és 22 °C-os belső hőmérséklet mellett utaztunk, így nagy hidegben a fogyasztás lehet magasabb is, míg nyáron valamivel kedvezőbb érték várható. (Ez a videó természetesen nem azoknak készült, akik már évek óta Amperát használnak, hanem azoknak, akik még csak most gondolkodnak a vásárláson.) Íme az útról készült összefoglaló videó:

Lehet, hogy akad nála autópályán takarékosabb autó, de ez az autó minden más szituációban ennél csak kevesebbet fogyaszt, míg a tisztán benzinesek vagy dízelek városban az autópálya tempónál mértnél jóval nagyobb étvágyúak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.