Kedvcsináló videót kapott a Porsche Taycan

Akik olvasták a Porsche legelső tisztán elektromos autójáról szóló néhány nappal ezelőtti cikkünket, azoknak nem meglepetés, hogy az idáig Mission E néven futó koncepció a gyártósorra kerülve már a Taycan névre fog hallgatni, hogy a gyártó még hitelesebben tudja kifejezni a villanyautó igazi Porsche mivoltát. A Mission E népszerűsítése már évekkel ezelőtt megkezdődött, és azóta is folyamatosan tart (újabban például híres embereket – mint Mark Webber Formula 1-es pilóta, vagy Adam Levine, a Maroon 5 énekese – kér fel a Porsche egy tesztvezetésre, hogy büszkén publikálhassa a sok pozitív véleményt), az igazi felkészülés a villanyos sportautó piacra dobására azonban csak most kezd felpörögni: már javában épülnek az autótöltéshez szükséges ultragyors töltőkből álló hálózatok, valamint a napokban egy telefonos applikációt is bemutatott a Porsche a töltés könnyítésére. Most a Taycan, azaz a Mission E végleges változata is megkapta az első teaser videóját, a hozzáfűzött leírásban pedig a németek az eddig folytatott reklámkampányuknak megfelelően azt hangsúlyozzák, hogy a teljesen elektromos Porsche is vérbeli Porsche, ugyanazzal a vezetési élménnyel, mint amit a többi modell kínál:

„Minden Porsche modellben van valami közös: van lelkük. Egy bizonyos érzés ami sofőrként elfog, mikor beülsz a volán mögé. A Porsche Taycan hamarosan érkezik, és bár a szívét más erő hajtja – elektromosság – a lelke ismételten ugyanaz.”

Első kedvcsináló lévén a videó nem mutat meg túlságosan sokat az autóból, de a körvonalai arról árulkodnak, hogy a gyártó korábbi ígéretéhez híven a gyártási verzió nagyon hasonló lesz a koncepcióhoz. Ha tényleg így történik, a Porsche komolyan feladja a leckét más autógyártók tervezőinek, ugyanis a Mission E formaterve több díjat is elnyert, és e letisztult vonalakat bárki szívesen viszontlátná az utcákon is. Az elbűvölő megjelenése mellett viszont más tulajdonságai is vannak, amivel jelentős piacot szerezhet magának, mint például a 800 voltos töltés, amivel a 350 kW-os villámtöltőkön akár 15 perc alatt is 80%-ra lehet tölteni az aksit, valamint a Porsche azt is ígéri, hogy a Taycan hosszú ideig is képes lesz tartani a magas sebességet, ami nem jön majd rosszul a német autópályákon. A hivatalos bemutatkozó az év végére várható, a gyártás pedig a jövő évben kezdődik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.