Főoldal » elektromosautó-töltés » Megnyílt Gyöngyös első elektromos autó töltője

Megnyílt Gyöngyös első elektromos autó töltője

Az M3-as autópálya mentén már rég várják a villanyautósok, hogy legyen legalább egy jó elektromos autó töltő, hogy megoldható legyen villanyautóval a közlekedés a főváros és több kelet-magyarországi megyeszékhely (Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen) között. Bár Gyöngyös nem közvetlen az autópálya mellett, hanem a lehajtóktól néhány km-re fekszik, évek óta általános vélekedés, hogy jó lenne ott egy e-töltőállomás. Mivel eddig egyetlen szolgáltató sem tartotta ezt fontosnak, a Villanyautósok saját kezükbe vették a probléma megoldását.

Elektromos autó töltő Gyöngyösön az AVIA kúton.

Konkrétan a Villanyautósok Közösségének egyik gyöngyösi, egyébként üzemanyagtöltő állomást üzemeltető tagja döntött úgy, hogy kihasználva a lehetőségeit, saját területen, Szurdokpart u. 78. alatt felállít egy elektromos autó töltő oszlopot. A magyar gyártmányú töltőt a közösség tagjainak segítségével telepítették, így mától végre van töltési lehetőség az M3-as autópálya közelében. A töltő állapota (szabad / használatban) hamarosan a TöltőPont applikációban is látható lesz.

A töltő egyelőre 3×16 A vagyis 11 kW teljesítménnyel üzemel, de folyamatban van a bővítés 3×32 A-re. A Type 2 csatlakozós aljzaton váltakozó áramú töltés vételezhető, így elsősorban a három fázisú töltéssel rendelkező autók számára biztosít elfogadható töltési sebességet, de egy biztonsági rátöltésre az 1 fázisú töltővel rendelkező autók tulajdonosainak is jól jöhet. A töltés díja fél órás egységekre 1 fázisú töltésnél 200 Ft, 3 fázisú töltésnél pedig 300 Ft. A kábelt, mint minden ilyen töltőnél az autósnak kell vinnie. A töltő a hétfőtől péntekig reggel 6-tól este 10-ig, Szombaton és vasárnap pedig reggel 7-től este 9-ig, a kút nyitvatartási idejében használható.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.