Főoldal » elektromos autó » 9 percenként regisztrálnak egy új konnektoros autót az Egyesült Királyságban

9 percenként regisztrálnak egy új konnektoros autót az Egyesült Királyságban

A villanyautózás előmozdítását célzó brit Go Ultra Low kampány legfrissebb adatai szerint az idei év első fele különösen jó mutatókkal szolgált az elektromos közlekedést illetően az Egyesült Királyságban: a hat hónap alatt összesen 28 054 tisztán elektromos és plug-in hibrid autót regisztráltak a hatóságok az országban, ami azt jelenti, hogy minden 9. percben eggyel bővült a forgalomba helyezett alacsony-, vagy zéró kibocsátású személygépkocsik száma. Az újonnan regisztrált elektromos autók minden egyes hónapban többen voltak, mint az azt megelőző hónapban, ami a félév végére azt eredményezte, hogy 2018 első fele a legsikeresebb félévvé vált a konnektoros járművek piaca számára, mintegy 25%-os növekedést produkálva az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva. Az emberek továbbra is óvatosan kóstolnak bele az elektromosítás világába, ezt jól mutatja az új plug-in hibridek 21 000-es darabszáma, amiből következik, hogy a tisztán elektromos és a csak részben villanyos autók nagyjából 1:3 arányban oszlanak meg az idei regisztrációk között. A legnépszerűbb villanyautó továbbra is a Nissan LEAF, melynek legújabb generációja áprilisban vált elérhetővé a vásárlók számára, segítve a tisztán elektromos autók eladási számának növekedését: 2018-ban összesen 3511 LEAF került regisztrálásra, ami az összes tisztán villanymeghajtású gépkocsi közel fele. Területileg a főváros hajtja előre az ország elektromobilitását, ahol a szigorú szabályozás egyre nagyobb zónákat vesz el a szennyező járművektől és adja az alacsony kibocsátású autókkal közlekedőknek. London South East régiójában 9880 elektromos autó beregisztrálására került sor az első félévben, ami az összes 36%-a, megelőzve ezzel South West (4003), West Midlands (3890), East Anglia (2487), és Yorkshire (1941) területeket.

„Sosem volt még ennél aktuálisabb elektromos autót vásárolni, és a legújabb adatok is azt mutatják, hogy egyre több ember dönt a váltás mellett. A küldetésünk az, hogy 2040-re minden új autó és kisteherautó ténylegesen zéró kibocsátású legyen. Ezért garantáljuk, hogy az Egyesült Királyság a legjobb hely a világon elektromos autót építeni és birtokolni. A nemrég elindított Road to Zero stratégia a világ egyik legátfogóbb támogatási csomagja a zéró emissziós járművek számára, mely szerte az Egyesült Királyságban több százezer új töltőpont létrehozásában való segédkezést is magában foglalja” – tette hozzá Jesse Norman közlekedésügyi miniszter.

A britek által eddig mutatott vásárlási kedvnek köszönhetően a regisztrált konnektoros autók száma mostanra elérte a 161 409 darabot, ami a londoni és a többi nagyvárosi ULEZ (Ultra Low Emission Zone) területének gyarapodásával, valamint a Road to Zero stratégiában foglalt intézkedések megindulásával könnyedén még magasabbra rúghat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.