Most már biztos, hogy lesz elektromos Ford F-150

A pletykák szerint a Ford már évek óta dolgozik egy plug-in hibrid meghajtású F-150-en, ami 2016-ban és 2017-ben többször is a kamerák elé került az Egyesült Államokban. Hivatalos megerősítés egy PHEV variánsról azonban sosem érkezett a gyártótól, és egyértelmű bizonyíték sem mutatkozott az elektromos hajtásláncra, arra mindössze egy darab furcsán álló matricából következtettek a fotósok, ami állítólag a töltőcsatlakozót borította. Hosszú idő után azonban most ismét megjelent egy elektromosnak vélt F-150 prototípus, amiben már egyértelműen dolgoznak az elektronok: az autó egy töltőoszlopra van csatlakoztatva az elülső lökhárítóján alul elhelyezett porton keresztül, és a váz is észrevehetően meg lett emelve az akkumulátor miatt. A lesifotós viszont azt állítja, hogy a hátul díszelgő kipufogó csak a tapasztalatlan szemek megtévesztésére szolgál, a jármű valójában az a tisztán elektromos változat, aminek érkezését januárban jelentette be a Ford.

Forrás: Brian Williams/ InsideEVs

A legnagyobb hagyományos amerikai autógyártók a NAIAS autószalon kamerái előtt számos ígéretet tettek villanymeghajtású autók fejlesztéséről, melyek közül az egyik leghihetetlenebb a Ford igazgatójától hangzott el. Ő nem mást ígért, mint egy tisztán elektromos F-szériát, ami nem csupán zsinórban a 42. éve a legkelendőbb járműcsalád az országban több mint 900 ezer eladott darabbal 2018-ban, de egyben egy ikonikus szereplője is az amerikai autós kultúrának, és a belsőégésű motor történelmének. Az F-széria 150-es típusjelzésű tagjának elektromosítása tehát egy hatalmas lépés az elektromobilitás fejlődése felé a tengerentúlon, még akkor is, ha a döntés elkerülhetetlen volt a Tesla, és más, villanyos pickupon dolgozó gyártók nyomása miatt.

A kibocsátásmentes F-150 mellett azonban 2020-ban valóban megjelenik egy hibrid változat, nem tudni viszont, hogy ez normál, vagy konnektoros lesz-e. Így pedig nem egyértelmű az sem, hogy a képen szereplő platós valóban egy jól álcázott tisztán elektromos variáns, vagy pedig egy PHEV, aminek a tesztelését már nagyon régóta húzza a Ford.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.