Holnap Rómából jelentkezik a Formula-E

Ismét eltelt három hét a legutóbbi verseny óta. Volt idejük a csapatoknak átszállítani a felszerelésüket Ázsiából Európába, a következő verseny helyszínére, ami nem más mint Olaszország fővárosa Róma. A 13 versenyből a római immár a hetedik, tehát túl vagyunk az évad felén, de a bajnokság még majdnem olyan nyitott, mintha tegnap kezdődött volna.

A 2018/2019-es versenynaptár az 5. futamtól. Forrás: fiaformulae.com

Rómában nem először rendeznek Formula-E futamot, tavaly például különösen izgalmasra sikeredett az olasz nagydíj. Tetézte a dolgot, hogy akkor még nem bírták ki a teljes versenytávot az akkumulátorok, és az autócsere közben is többen majdnem egymásba rohantak a boxutcában. Egy rövid összefoglalóban megnézhetitek, mi történt közel egy évvel ezelőtt a római pályán.

Azon a római pályán, ami a szezon egyik legtechnikásabb aszfaltcsíkja, ugyanis összesen 21 kanyart tartalmaz. A modern városrész jellegéből fakadóan ezek a kanyarok szinte kivétel nélkül derékszögűek, hosszú elnyújtott kanyarból csupán csak 4 van a 2,84 km-en. Ezen a pályán kell a pilótáknak 45 perc + 1 körön keresztül helytállni.

A római pálya rajza. Forrás: fiaformulae.com

Péntek

A parádé már pénteken (azaz ma) elkezdődik a gyakorló, bemelegítő futamokkal. De nem csak a Formula-E autói köröznek majd Róma belvárosának lezárt részein, hanem a Jaguar I-Pace eTrophy keretében a tisztán I-Pacekből álló mezőny, valamint a Formula Student versenyautói is, amiben hazai egyetemek csapatai is rendszeresen részt vesznek. A megnyitó délben, a pályával való ismerkedés pedig 14:00-kor kezdődik és egészen 19:00-ig zajlanak az események.

EZT OLVASTAD MÁR?  Egy hónap múlva indul a Formula-E ötödik szezonja!
A Formula-E 2018/2019 római gyakorló napjának időbeosztása. Forrás: fiaformulae.com

A pénteki Shakedown a következő csatornán élőben is megtekinthető:

Természetesen később ugyanitt vissza is nézhető.

Szombat

A szombati nap már reggel 7:30-tól eseményekkel lesz teli, többek között újabb gyakolró és időmérő futamok láthatók a délelőtt folyamán, mind Formula-E mind pedig I-Pace eTrophy vonalon.

A 2018/2019 római futamának versenynapja. Forrás: fiaformulae.com

A gyakorló futamok szintén élőben követhetők a Formula-E Youtube csatornáján. A kvalifikáció és a 16:00-kor kezdődő futam azonban a TV kiváltsága. Magyarországon az Eurosport1 felelős a közvetítésért, természetesen magyar kommentárral. Az eredeti angol nyelvű kommentátoros változat csak néhány nappal később kerül fel a Youtubra.

Első gyakorló futam élőben:

Második gyakorló futam élőben:

A Formula-E világának híreiért és a futamok összefoglalóiért keresd a formula-e kategóriát itt az oldalon! A 2018/2019-es évad összes versenyének videóját és szöveges beszámolóját pedig az évad összefoglaló oldalán találod! Ha még több elektromos versenyautóra vágysz, a Formula-E futamok után nézd meg a Jaguar I-Pace-ek versenyét is!

Elektromos autót használsz?

Magyar Péter

Villamosmérnökként szakmai csodálattal tekintek minden elektromos járműre, ugyanakkor azt látom, hogy sok az ismerethiányból adódó ellenérzés irántuk. Írásaimmal ezen szeretnék pozitív irányban változtatni!