Vége a füstölésnek Amszterdamban

Amszterdam a toleranciáról híres, de úgy tűnik most a levegőszennyezésből elegük lett a döntéshozóknak. Amszterdamban a levegőszennyezettségi adatok folyamatosan magasabbak az Európai Unió által meghatározott határértékeknél. A hatóságok szerint a magas légszennyezettség átlagosan 1 évvel csökkentik a városlakók életét. A Guardian cikke szerint több fázisban fokozatosan elkezdik kitiltani a holland fővárosból a füstölő autókat. Első lépésként már jövőre megtiltják, hogy a 15 évnél idősebb dízel autók behajtsanak a város körüli A10 körgyűrűn belülre. 2022-től a városközpontba nem hajthatnak be füstöt kibocsátó autóbuszok. 2025-re a tilalmat kiterjesztik a vízi járművekre és a segédmotor-kerékpárokra is.

Fastned villámtöltő állomás Hollandiában

2030-ra kívánják elérni, hogy kizárólag tiszta üzemű járművek közlekedhessenek a városban. Ehhez a döntéshozók ösztönzőket kívánnak bevezetni a városlakóknak, hogy elősegítsék a hagyományos üzemű autók elektromos vagy hidrogén üzeműre cseréjét. Ehhez természetesen megfelelő számú töltőoszlopra is szükség van, így 2025-re a jelenleg városban lévő 3000 töltőpontot 16 – 23 000 darabra tervezik növelni.

A gyerekeinknek már természetes, hogy az autó árammal megy (Holland játszótér villanyautó-töltőkkel)

Természetesen az ellentábor is hallatja szavát, az autóipari lobbi szóvivője szerint szegény családok tízezrei maradhatnak közlekedési eszköz nélkül, így Amszterdam a gazdagok városává válhat, akik megengedhetik maguknak, hogy elektromos autóra váltsanak. A fejlődés azonban megállíthatatlan, egyre több város követi Madrid példáját, ahol a napokban tüntetések zajlottak azért, mert az új kormány szerette volna újra visszaengedni a régebbi dízel autókat a belvárosba.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.