A MOL visszavonta a NEXT-E közbeszerzést

Idén június elején immár másodszor írt ki közbeszerzési eljárást a NEXT-E projekt magyarországi töltőinek beszerzésére a MOL, aminek ajánlattételi határideje eredetileg ezen a hét hétfőn délelőtt járt le. Az időpontot előbb szerda (július 10.) délutánra, majd jövő hét keddre (július 16.) tolták ki, ma pedig arról értesítették az ajánlattevőket, hogy a közbeszerzési eljárást a kiíró lemondta. Ahogy arról már tavaly is beszámoltunk, a MOL a töltők beszerzésére már 2018-ban is tett egy sikertelen kísérletet. Akkor a teljes közbeszerzési eljárás lezárult, hivatalosan nyertest is hirdettek (Elektromotive Kft, DBT villámtöltők), de a szerződéskötésig nem jutott el az ügy. A tavalyi kudarc hátterében álló okokról nem tudunk semmi biztosat, de a mostani lemondás nem hivatalos forrás szerint az, hogy időközben kiderült erről az ügyletről, hogy mégsem közbeszerzés köteles. Kerestük a MOL illetékesét, de egyelőre nem kaptunk választ az okokra. Ha kapunk bővebb információt, azt itt fogjuk megosztani.

NEXT-E töltő átadója egy horvátországi Tifon kúton (MOL Csoport tagja)

A közbeszerzés mostani lemondása komolyan veszélyezteti azt a tervet, hogy a NEXT-E projekt hazai töltőállomásainak egy része idén elkészülhessen, bár úgy hallottuk, hogy a mai fordulat ellenére él a MOL-nál még az idei feszített terv. Mint ismeretes, az Európai Unió Connecting Europe Facility programján keresztül finanszírozott NEXT-E projekt 2020 végéig 6 kelet-európai országban kellene biztosítsa az elektromos autóval való átjárhatóságot. A töltők telepítése Szlovákiában már tavaly, Romániában, Szlovéniában és Horvátországban idén kezdődtek. Utóbbi helyen idén tavasztól már hét autópálya pihenőben üzemelő Tifon kútnál segítik villámtöltők a tengerpartra igyekvő turistákat. A MOL többször megerősítette, hogy a projekt befejezésével nem kívánják megvárni a 2020-as határidőt, a magyarországi töltők többségét 2019 végéig szeretnék beüzemelni. A második, előkészítéssel együtt összesen fél évet igénybe vevő közbeszerzés ma reggeli lemondása újabb komoly csúszást vetít előre.

Frissítés (2019. 07. 12. 15:50): A MOL-tól kapott tájékoztatás szerint a közbeszerzés lefújása nem fog csúszást okozni a hálózat magyarországi szakaszának kiépítésében.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.