A MOL visszavonta a NEXT-E közbeszerzést

Idén június elején immár másodszor írt ki közbeszerzési eljárást a NEXT-E projekt magyarországi töltőinek beszerzésére a MOL, aminek ajánlattételi határideje eredetileg ezen a hét hétfőn délelőtt járt le. Az időpontot előbb szerda (július 10.) délutánra, majd jövő hét keddre (július 16.) tolták ki, ma pedig arról értesítették az ajánlattevőket, hogy a közbeszerzési eljárást a kiíró lemondta. Ahogy arról már tavaly is beszámoltunk, a MOL a töltők beszerzésére már 2018-ban is tett egy sikertelen kísérletet. Akkor a teljes közbeszerzési eljárás lezárult, hivatalosan nyertest is hirdettek (Elektromotive Kft, DBT villámtöltők), de a szerződéskötésig nem jutott el az ügy. A tavalyi kudarc hátterében álló okokról nem tudunk semmi biztosat, de a mostani lemondás nem hivatalos forrás szerint az, hogy időközben kiderült erről az ügyletről, hogy mégsem közbeszerzés köteles. Kerestük a MOL illetékesét, de egyelőre nem kaptunk választ az okokra. Ha kapunk bővebb információt, azt itt fogjuk megosztani.

NEXT-E töltő átadója egy horvátországi Tifon kúton (MOL Csoport tagja)

A közbeszerzés mostani lemondása komolyan veszélyezteti azt a tervet, hogy a NEXT-E projekt hazai töltőállomásainak egy része idén elkészülhessen, bár úgy hallottuk, hogy a mai fordulat ellenére él a MOL-nál még az idei feszített terv. Mint ismeretes, az Európai Unió Connecting Europe Facility programján keresztül finanszírozott NEXT-E projekt 2020 végéig 6 kelet-európai országban kellene biztosítsa az elektromos autóval való átjárhatóságot. A töltők telepítése Szlovákiában már tavaly, Romániában, Szlovéniában és Horvátországban idén kezdődtek. Utóbbi helyen idén tavasztól már hét autópálya pihenőben üzemelő Tifon kútnál segítik villámtöltők a tengerpartra igyekvő turistákat. A MOL többször megerősítette, hogy a projekt befejezésével nem kívánják megvárni a 2020-as határidőt, a magyarországi töltők többségét 2019 végéig szeretnék beüzemelni. A második, előkészítéssel együtt összesen fél évet igénybe vevő közbeszerzés ma reggeli lemondása újabb komoly csúszást vetít előre.

EZT OLVASTAD MÁR?  Átadták az első magyarországi ultra gyors villámtöltőt

Frissítés (2019. 07. 12. 15:50): A MOL-tól kapott tájékoztatás szerint a közbeszerzés lefújása nem fog csúszást okozni a hálózat magyarországi szakaszának kiépítésében.

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.