A Gigafactory 3 rekord gyorsasággal kapta meg a kínai kormány jóváhagyását

A Tesla számára a Kína és az Egyesült Államok közötti vámháború miatt nagyon fontos a gyártás mielőbbi beindítása kínai Gigafactory 3 üzemben. Az Electrek beszámolója szerint nem csak az építkezés halad meglepően gyorsan, de a kínai kormány támogatását is kétségtelenül maga mögött tudhatja az amerikai gyártó, ugyanis rekord idő, mindössze 3 nap alatt kapták meg a gyártás beindítása előtt szükséges kormányzati jóváhagyást.

A Gigafactory 3 nem csak a Tesla első üzeme Kínában, egyben ez az első olyan elektromos jármű gyár, amely teljes egészében külföldi tulajdonban van. A gyártás beindításával a Tesla képes lesz elkerülni a kiszámíthatatlanul változó import vámokat, így kihasíthatja saját szeletét a világ legnagyobb autópiacán.

Körülbelül egy éve állapodott meg a Tesla a sanghaji kormánnyal a 100%-os tulajdonában lévő helyi gyár építéséről, és nincs egy éve, hogy az ehhez szükséges 210 hektár méretű telket is megszerezték. Az építkezés hivatalosan 2019 januárban indult el és nyár végére tervezik a befejezést. Az építkezés előrehaladásáról rendszeresen drónvideók közlésével számoltunk be. Az épület kívülről szinte teljesen elkészült és minden bizonnyal megkezdődtek a belső munkálatok, melyekről sajnos már nem láthatunk újabb felvételeket, csupán a Tesla részvényeseknek kiküldött tájékoztatójából szivárgott néhány nem kimondottan jó minőségű belső fotó.

EZT OLVASTAD MÁR?  Elektromos robottaxit fejleszt a Volvo és a Waymo

Ezen a héten hétfőn a Tesla megkapta a termelés megkezdéséhez szükséges jóváhagyást is a kormánytól. A kormányzat támogatása ezen kívül abból is látható, hogy a gyár területére kiterjesztették a szabadkereskedelmi övezetet. A termelés megkezdését 2019 negyedik negyedévének elejére, azaz 2019 októberére ígérik és az idei év végére szeretnék felpörgetni a gyártást heti 3000 járműre.

Az építkezésről szóló legutóbbi videóban szomorú eseményről, a tájfun rombolásáról számoltunk be. Az alábbi, néhány nappal (2019.08.16) később készült videóban az épületet körül vevő kerítés helyenként még mindig romos állapotban van, az építkezésről készült közelebbi képeken azonban nem láthatók komolyabb károsodások.

Elektromos autót használsz?