A TomTom két új API kiadásával támogatja a villanyautós navigációt

A különálló és integrált navigációs rendszereiről ismert TomTom két új, a villanyautósok útvonaltervezését segítő API-t jelentette be a fejlesztők számára. A TomTom Long Distance EV Routing API (hosszútávú elektromos autós útvonaltervezés) és a TomTom EV Charging Stations Availability API (elektromos autó töltőállomások rendelkezésre állása) eszközválasztéka lehetővé teszi, hogy a villanyautóval közlekedő autósok fontos szempontjait is figyelembe vegyék az útvonaltervezés során.

Egy korábbi, TomTom Routing API elnevezésű eszköztár elősegíti az elektromos járművek valós hatótávolságának kiszámítását és ehhez megfelelően a leginkább gazdaságos útvonal kiválasztását, figyelembe véve a jármű és az úthálózat jellemzőit, valamint a forgalmi viszonyokat.

Az új API lehetővé teszi a fejlesztők számára a villanyautósok számára fontos információk, például a töltőpontok elérhetőségének figyelembe vételével történő útvonaltervezést (Forrás: TomTom)

Az új, TomTom Long Distance EV Routing API olyan útvonaltervezést tesz lehetővé, amelyben a kezdőpont és a célpont között a rendszer a szükséges töltési pontokat is figyelembe veszi. Az algoritmust kifejezetten az utazási idő optimalizálására tervezték, beleértve a töltések miatt szükséges megállókat, a becsült érkezési idő meghatározásakor a töltési időt is figyelembe véve. A TomTom EV Charging Stations Availability API információkat nyújt a töltőállomások elérhetőségéről, figyelembe véve a járműhöz szükséges csatlakozó típusát is, így a rendszer ügyelhet arra, hogy már a megérkezés előtt tájékoztassa a járművezetőt a töltőpont rendelkezésre állásáról vagy foglaltságáról.

Anders Truelsen, a TomTom Enterprise ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a TomTom a fejlesztők számára egy tökéletes eszközkészletet kínál, amellyel az elektromos autók járművezetői számára megelőzhető a hatótávpara, így elősegíthetik az elektromos járművek terjedését, csökkentve a villanyautóra váltás gyakorlati és pszichológiai nehézségeit.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.